Verkocht
binnenfoto_westerplantage15_01.jpg

Leeuwarden

Westerplantage 15
  1. Westerplantage 15 Leeuwarden

Westerplantage 15, Leeuwarden


397 m² wonen
271 m² perceel
4 slaapkamers

Waarschuwing: dit is geen droom

Om deze woning midden in het historische, culturele, toeristische, groene, watersport- én winkelhart van Leeuwarden te omschrijven, heeft de Nederlandse taal veel woorden tot haar beschikking. Daar schuilt een gevaar in: dat de bijvoeglijk naamwoorden over elkaar heen gaan buitelen van enthousiasme, het een nog mooier dan het ander. Met als gevolg dat de beschrijving te mooi lijkt om waar te zijn. Oordeelt u zelf, dan zult u zien dat deze woning die superlatieven niet nodig heeft, laat staan uitroeptekens en hoofdletters.

Levende historie

De woning bestaat uit twee panden met ieder een eigen toegang en voorzieningen, samen in gebruik als woning en winkel in Perzische tapijten. Ze zijn gebouwd in 1897 en liggen vlakbij de vroegere stadspoorten en verdedigingswerken. Toen deze werden afgebroken, zijn in de 19e eeuw op deze plaatsen parken aangelegd (ontworpen door Roodbaard). Aan de kant van de Westerplantage kijkt u uit op een van die parken, gelegen aan de staande mastroute door Leeuwarden. Aan de kant van het Klein Schavernek, waar de entree van het woningdeel is, bestaat het uitzicht uit een combinatie van historische panden, stadsgracht en schouwburg De Harmonie. Dit deel van de stad is dan ook beschermd stadsgezicht. De panden zijn voorzien van modern comfort en beschikken over twee cv-ketels, dak- en muurisolatie en (bijna overal) dubbel glas.

Hoog boven het stadsgewoel

Winkel, kantoor en pantry beslaan de hele begane grond, eronder is een souterrain en erboven drie woonlagen. De eerste verdieping omvat twee kamers en een keuken. Tevens is hier de toegang tot het grote dakterras. Dit ligt in de beschutting van een grote kastanjeboom met monumentenstatus, die tevens zorgt voor privacy. Op de tweede verdieping bevinden zich drie (slaap)kamers en een badkamer. De derde verdieping beschikt over een eigen badkamer, keuken, grote woonkamer en slaapkamer. In het souterrain zijn nog de fundamenten te zien van een oude molen die rond 1650 op deze plaats heeft gestaan. De Westerplantage is geen doorgaande route meer voor auto’s. De locatie ligt dus te midden van alle centrum- en culturele voorzieningen en toch niet midden in de verkeersdrukte. Het pand beschikt over vier eigen parkeerplaatsen.

Begane grond en souterrain

De entree van de woning is statig, zoals te verwachten bij een pand aan een stadgracht. Een smeedijzeren hek geeft toegang tot twee trappen: omlaag naar het souterrain en omhoog naar het bordes met de voordeur. Het winkeldeel heeft rondom glas-in-loodramen. De ruimte is af te sluiten van de rest van het pand, zodat het als zelfstandige eenheid kan worden gebruikt voor diverse doeleinden, evenals de andere onderdelen (binnen de ruimte van het bestemmingsplan). In het souterrain bevinden zich zes ruimten met een totale oppervlakte van ruim 100 m2, geschikt voor diverse toepassingen zoals opslag en hobby. De toegang ligt aan de kant van het Klein Schavernek. De ruimten aan deze zijde beschikken over ramen.

Verdiepingen

Woonkamer, eetkamer, luxe keuken met kookeiland en het dakterras bevinden zich op de eerste verdieping. Gestucte sierlijsten, suitedeuren, ornamenten, marmeren schouw en parketvloer zorgen voor een stijlvol geheel. Het dakterras is in 2015 voorzien van nieuwe houten vloerdelen en nieuw dakleer. Een mooi plekje om in alle privacy te genieten van het leven op het water en op straat. Mensen zijn namelijk niet gauw geneigd om naar boven te kijken. Drie ruime (slaap)kamers en een luxe badkamer zijn gelegen op de tweede verdieping. Vanwege de bijzondere locatie is het uitzicht vanuit de verschillende ruimten fantastisch. De Wester Stadsgracht is een doorgaande vaarroute waar in het vaarseizoen bedrijvigheid is van kleine zeilboten, motorboten en de bruine vloot. Deze schepen liggen hier ook vaak aangemeerd. Dat zorgt voor levendigheid en een sfeervol geheel, terwijl er geen sprake is van overlast. De derde verdieping is zelfvoorzienend en beschikt over een eigen badkamer, keuken, grote woonkamer en slaapkamer.

Een precieze invulling van uw wensen m.b.t. het gebruik vraagt vanzelfsprekend om overleg en toestemming van de gemeente Leeuwarden.

Bijzonderheden

• Beschermd stadsgezicht

• Twee panden met eigen toegang en voorzieningen

• Midden in het historische en culturele hart van Leeuwarden

• Dakterras

• Penthouse

• Fundering van oude molen nog zichtbaar in souterrain

• Vier eigen parkeerplekken

• Boom met monumentenstatus

• 2016 rondom geschilderd

• Twee cv-ketels

• Intercom voor de 2de en 3de verdieping

• Water aan twee kanten

• Elektra vernieuwd in hele pand in 1997

• Dubbel glas, dak- en muurisolatie

• Twee badkamers

• Glas-in-lood

• Alarminstallatie winkel

Mijn Buitenplaats

Vragen of even binnenkijken?


Jan Douwe Hendriksma

Kenmerken


Overdracht

StatusVerkocht
AanvaardingIn overleg

Energie

Datum energielabel18-01-2024
IsolatieDakisolatie, Muurisolatie, Gedeeltelijk dubbel glas
VerwarmingCV ketel
Warm waterCentrale verwarming
CV-ketel typeNefit combi
Leeftijd CV-ketel1997
EigendomEigendom

Ligging


Mijn Buitenplaats

Download onze aan- en verkoopstrategie brochure

Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.

Mijn Buitenplaats