Verkocht
bumawei 23, westergeast-10.jpeg

Westergeast

Bumawei 23
  1. Bumawei 23 Westergeast

Bumawei 23, Westergeast


275 m² wonen
12.336 m² perceel
4 slaapkamers
C

Prachtige kop-hals-rompboerderij aan de rand van dorp en vaarwater

Het komt zelden voor dat een woonboerderij beschikt over zoveel in het oog springende kwaliteiten als deze rietgedekte kop-hals-rompboerderij uit ca. 1700 aan de rand van Westergeast. Om er vast een aantal te noemen:

• volledig gemoderniseerd | verbouwing onder architectuur

• gelegen aan doorgaand vaarwater | met aanlegsteiger

• groot perceel van 12.336 m2 | mogelijkheid voor paarden, kleinvee etc.

• goed onderhouden | incl. groot onderhoud rieten dak in 2023

• energielabel C

• levensloopbestendig | slapen en baden op de begane grond

• diverse mogelijkheden | bed & brochje, thuiswerken, mantelzorg etc.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele authentieke bouwkundige elementen die bewaard zijn gebleven, zoals een monumentaal gebint, kloostermoppen, tegeltableau, ûleboerden, schoorsteenborden, houten blokgoten en balkenplafonds. Om nog maar niet te spreken van de fruitboomgaard, de ruimte, het uitzicht en de privacy. En zag u het bijzondere bijgebouw al? Een architectonisch hoogstandje, zelfs genomineerd voor de Vredeman de Vriesprijs voor Architectuur. Kortom, ingrediënten volop voor het optimale buitenlevengevoel.

Historie en comfort gaan hand in hand

Bij de verbouwing in 2000 is ‘een hap’ uit dak en gevel van de schuur van de boerderij genomen. Dit deel is vervangen door glas, wat zorgt voor enorm veel licht en een groot ruimtelijk effect. De ruimte binnen is weliswaar heel open gehouden, maar is heel geriefelijk en gezellig door de knappe indeling van zit- en leefhoeken en eet- en keukengedeelte. Houtkachel en vloerverwarming zorgen voor het nodige comfort. De diverse ruimtes zijn met elkaar verbonden via doorkijkjes, waarbij ook het lijnenspel van het gebint op verschillende manieren in het interieur terugkomt; een verdienste van architect Ab Knegt en specialist in ambachtelijke meubels Pilat&Pilat. Dat het gebint van de boerderij bij de verbouwing een nadrukkelijke plaats heeft gekregen en overal te zien is, zorgt voor de nodige sfeer en maakt de historie van de boerderij zichtbaar en voelbaar.

Ligging

De boerderij ligt aan de rand van Westergeast, in Noardeast Fryslân. In het dorp is een basisschool aanwezig. Een uitgebreid aanbod aan voorzieningen op het gebied van onderwijs, winkels, sport, cultuur en horeca vindt u in Dokkum, op een afstand van ca. 10 autominuten. Op de A7 zit u in 30 minuten. Het doorgaand vaarwater waar de boerderij aan grenst is de Nije Swemmer. Vanaf hier vaart u zo naar Dokkum, het Lauwersmeergebied, de Burgumer Mar of de Leien. De kleine jachthaven van het dorp ligt op enkele honderden meters afstand. Bovendien hebt u een eigen aanlegsteiger (in huur van de provincie Friesland). Dus, trossen los en varen maar!

Leuk weetje:

Een boerderij ‘op leeftijd’ is een levend geschiedenisboek. De gevelsteen met het opschrift ‘Cleyn Buma’ die sinds 1982 de achtergevel van de boerderij siert, is een eerbetoon aan de lange historie van de familie Buma, die is gekoppeld aan het dorp Westergeast en deels ook aan de plek van de boerderij.

Begane grond

In de grote, hoge en lichte woonruimte zijn verschillende functies ondergebracht: woonkamer, zithoek, keuken en eethoek. Er zijn tuindeuren naar het grote terras. De vide zorgt voor extra licht en ruimte én voor mooie doorkijkjes van beneden naar boven en andersom. Er zijn drie slaapkamers op de begane grond. De master bedroom heeft een moderne badkamer-en-suite met douche, wastafel, toilet en ligbad. Het voorhuis van de boerderij is ingericht als werkkamer. Bijzonder zijn hier het mooie balkenplafond en het authentieke tegeltableau. Ook is er een rookkanaal in deze ruimte.

De moderne keuken is voorzien van diverse inbouwapparatuur en heeft een prachtig uitzicht op de tuin en het water. Aangrenzend aan de keuken bevindt zich de praktische bijkeuken met plaats voor een witgoedopstelling. Ernaast is de achteringang van de boerderij. Verder zijn er nog een berging en garage in het achterste deel van de boerderij. In de ruime hal bevinden zich een toilet en aparte doucheruimte. De woonkamer, hal en badkamer zijn voorzien van vloerverwarming. In de woonkamer is een rookkanaal met houtkachel. Leuk weetje: de vide is gemaakt van oude kaasplanken, evenals de vloer van de werkkamer.

Eerste verdieping

De eerste verdieping bereikt u via de houten trap in de woonkamer. Er is een grote slaapkamer met doorkijkjes naar de begane grond en een ruime zolder. Verder vindt u op deze verdieping de cv-ruimte en een berging.

Tweede verdieping

Via een vlizotrap in de slaapkamer komt u op een grote bergzolder.

Bijgebouw

De aanduiding ‘schuur’ doet het markante bijgebouw uit 2009 onrecht. Oorspronkelijk was het plan om een schuur aan de boerderij te bouwen, maar later werd besloten om een apart bijgebouw te realiseren. Verschillende functies vinden nu hun plek onder één piramidevormig dak: garage, carport, berging, hooi-opslag, kippenhok, plantenkas en paardenbox. De carport springt in en de plantenkas aan de zuidwestzijde springt juist uit, wat zorgt voor een speels geheel. Het bijgebouw heeft ook een zolder, en is helemaal bekleed met western red cedarhout, dat in de loop van de tijd vergrijst en daardoor mooi in het landschap opgaat. In 2012 werd het gebouw genomineerd voor de Vredeman de Vriesprijs voor Architectuur.

Buitenruimte

Het ruim 12.000 m2 grote perceel biedt ruimte aan terras en zitjes, vasteplantenborders, heggen, heesters, gazon en een fruitboomgaard, en bovendien een stuk weiland voor paarden en/of kleinvee. De aanlegsteiger wordt gehuurd van de provincie Fryslân.

Kenmerken

• Bouwjaar circa 1700/ Bijgebouw 2009

• Perceelgrootte 12.336 m2

• Woonoppervlakte 275 m2

• Inhoud 1.700 m3

• Verbouwing boerderij 1999 -2006

• Externe bergruimte 80 m2

• Energielabel C

• Nefit Topline 2011

• Vloerverwarming woonkamer, hal en badkamer

• 2 rookkanalen

• Volledig geïsoleerd

• Groot onderhoud rieten dak 2023

• Ligplaats huur provincie Fryslân

• Woonbestemming en perceel grasland heeft agrarische bestemming

Mijn Buitenplaats

Vragen of even binnenkijken?


Jan Douwe Hendriksma

Kenmerken


Overdracht

StatusVerkocht
AanvaardingIn overleg

Energie

Energielabel
C
Datum energielabel24-04-2033
IsolatieDakisolatie, Muurisolatie, Vloerisolatie, Dubbel glas
VerwarmingCV ketel, Gedeeltelijk vloerverwarming, , Houtkachel
Warm waterCentrale verwarming
CV-ketel typeNefit Topline
Leeftijd CV-ketel2011
EigendomEigendom

Ligging


Mijn Buitenplaats

Download onze aan- en verkoopstrategie brochure

Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.

Mijn Buitenplaats