Gezien de grote belangstelling worden er geen bezichtigingen meer ingepland. Toch nog belangstelling? Stuur ons een e-mail met uw contactgegevens zodat wij u op de reservelijst kunnen plaatsen.
Interesse? Graag ontvangen wij uw aanvraag voor een bezichtiging via de mail. Wij nemen dan contact met u op voor het plannen van een bezichtiging. De bezichtigingen worden ingepland op donderdag 16 juni, vrijdag 17 juni en zaterdag 18 juni.
Let op! Bij deze boerderij met horecabestemming zijn een aantal belangrijke punten die u vooraf moet weten om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Lees daarom onderstaand de bijzonderheden voordat u een bezichtiging aanvraagt.
Landelijk wonen op een unieke plek
Het ritje over het doodlopende weggetje, langs de knotwilgen en het fluitenkruid, maakt nieuwsgierig: wat ligt daar aan het einde… Zodra u over een van de twee bruggetjes gaat, ziet u het: een boerderij aan het water, die uitkijkt over de weilanden en de bloemrijke hooilanden van Staatsbosbeheer. Een plek om van te dromen. Een plek waar de stilte alleen wordt verbroken door de weidevogels en waar het ’s nachts nog écht donker is. Voelt u het gevoel van vrijheid, als u zich voorstelt dat u er aan het water zit en kilometers in de verte kijkt? Dit is landelijk wonen zoals het bedoeld is.
Historie
Het pand uit 1854 heeft een lange historie, o.a. als huiskamercafé. Als laatste was het in gebruik als theeschenkerij en tot voor kort stonden er nog koeien op stal. Mede door de gastvrije en markante eigenares was het sterk geworteld in de plaatselijke gemeenschap. Zowat iedere club of vereniging uit de buurt heeft er wel vergaderd. Landelijke bekendheid geniet het buurtschapje Ulesprong bij schaatsers: door de ‘strijd’ met o.a. Nijelamer wie de eerste kortebaanrijderij van het seizoen mag organiseren.
Ulesprong?
De naam Ulesprong maakt nieuwsgierig. Waar zou die vandaan komen? Heeft het met uilen te maken? Dat lijkt op het eerste gezicht misschien zo, maar toch zit het anders. Het Friese woord ‘ule’ is een ander woord voor water en ‘sprong’ betekent oorsprong of bocht in een waterloop. En gezien de ligging van de boerderij kunnen we de conclusie trekken dat die tweede betekenis hier van toepassing is. Geen relatie met uilen dus, maar met het water!
Door de oogharen
Eerlijk is eerlijk: de boerderij verkeert in slechte staat. Er moet veel aan gebeuren. Het voordeel daarvan is dat u haar helemaal aan kunt passen aan uw eigen wensen en plannen. Als u door uw oogharen kijkt, en kijkt naar wat u wilt behouden en denkt aan wat u aan wilt passen, kunt u zich vast wel voorstellen hoe het er dan uit gaat zien! Maar bovenal: de plek is het meer dan waard!
Vrij en toch dichtbij
De boerderij ligt aan een doodlopend landweggetje. Een mooie combinatie van vrijheid, privacy en saamhorigheid van een buurtschapje. De boerderij ligt aan doorgaand vaarwater en natuurgebied De Deelen is vlakbij. In Tijnje vindt u een uitgebreid verenigingsleven, apotheekhoudende huisarts, basisschool en diverse sportverenigingen. Het dorp Tijnje ligt op drieënhalve kilometer afstand. Voor de dagelijkse boodschappen bent aangewezen op het dorp Gorredijk of Heerenveen. In 10 autominuten zit u op de A7. Heerenveen en Drachten liggen op 20 autominuten, Leeuwarden op een half uur en in Groningen bent u binnen drie kwartier.
Indeling
Op de begane grond vindt u het huiskamercafé/theeschenkerij, woonkamer en een voormalig winkeltje, een woonkeuken en de keuken die bij het café hoorde. Tevens is er een bijkeuken, slaapkamer, badkamer, toilet en de toiletruimte voor het café. Deze vertrekken zijn deels gebouwd in de schuur, waar verder nog enkele stallen zijn, een kleine badkamer en een groot schuurgedeelte. De verdieping is ingericht met vier slaapkamers. Boven de schuur is een vide en een hooizolder.
Buitenruimte
U bereikt de boerderij via het voetgangersbruggetje of de autobrug. Het erf is halfverhard. De tuin is ingericht met grote bomen, heesters, gazon en moestuinbakken. Het stuk polderdijk dat aan het perceel grenst is in eigendom van Wetterskip Fryslân en kan worden gehuurd. Verder is er een bijgebouwtje met drie afzonderlijke ruimtes die nu als kippenren in gebruik is.
Bijzonderheden
Door de ligging, de bijzondere historie van het pand en de omstandigheden (nalatenschap) is een aantal zaken hier net even wat anders dan meestal het geval is. We zetten ze voor u op een rijtje.
• De verkoper heeft niet zelf in het pand gewoond. Daarom is niet alle informatie voorhanden. De koopakte zal hierop worden aangepast met een niet-bewoningsclausule. Dit houdt in dat verkoper niet op de hoogte is van mogelijke gebreken en daarvoor niet aansprakelijk kan worden gesteld.
• O.a. een ouderdoms-, asbest- en funderingsclausule maken eveneens deel uit van de koopovereenkomst.
• Het pand heeft een horecabestemming in combinatie met wonen.
• Een pand met een horecabestemming heeft voor een koper consequenties voor de financieringsmogelijkheden. Er zullen meer eigen middelen nodig zijn. Wanneer u een bod wilt doen is het van belang dat u dit onderwerp van tevoren bespreekt met uw geldverstrekker.
• De gemeente Opsterland heeft aangegeven mee te willen werken aan een omzetting naar woonbestemming onder bepaalde voorwaarden. Dit vraagt tijd en er zijn kosten mee gemoeid. De brief van gemeente Opsterland is ter inzage.
• Voor een uitgebreide toelichting c.q. informatie raadpleegt u de website van Ruimtelijke Plannen. Informeert u zelf bij de gemeente Opsterland of uw voorgenomen plannen zijn toegestaan binnen het bestemmingsplan.
• De beide bruggen vallen onder het opstalrecht.
• Het stuk van de polderdijk dat aan het perceel grenst (ruim 1.000 m2 situatietekening op aanvraag) kan worden gehuurd van Wetterskip Fryslân voor € 400,- per jaar.
• Recht van overpad.
• Kettingbeding.
• In verband met de nalatenschap zal de overdracht plaatsvinden via notariskantoor De Werven te Wolvega.
Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.