Beschikbaar
Mijn Buitenplaats

Easterwierrum

Doarpsstrjitte 15€ 650.000,- k.k.
 1. Doarpsstrjitte 15 Easterwierrum

Historie en comfort hand in hand in een bijzonder pand


269 m² wonen
482 m² perceel
4 slaapkamers
D
 • Voormalige herberg

 • Zeer ruime woning

 • Veel gebruiksmogelijkheden

 • In het centrum van het dorp, aan het dorpsplein

 • Geheel gemoderniseerd met respect voor de historie van het gebouw

 • Gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen

 • Verbouwd met oog voor zuinig omgaan met energie

 • Originele details; hoge plafonds, originele houten balken, ramen met blinden, paneeldeuren, estriken

 • Schilderwerk rondom buiten wordt aangepakt

  Gebruiksmogelijkheden

 • Wonen met klein of groot gezin

 • Familiewoning

 • Generatie-/kangoeroewoning

 • LAT-woning

 • Bed & breakfast (informeer bij gemeente)

 • Wonen en werken: werk- of praktijkruimte, galerie of atelier aan huis

Ruim meer dan twee eeuwen
Als dit voormalige dorpscafé kon praten, dan had het ons heel wat te vertellen! Ruim twee eeuwen lang was dit pand het levende hart van Easterwierrum. Nu is het een bijzondere woon- en werkplek die deskundig en met veel oog voor detail werd gerestaureerd waardoor een prachtige combinatie is ontstaan van historie en hedendaags comfort.

Goed rentmeesterschap
Toen de huidige eigenaar het pand in 2000 kocht, was dit aan het eind gekomen van z’n levensloop als café en snackbar en had het zich geen betere koper kunnen wensen. Het pand was in slechte staat, maar is in de loop van de tijd stap voor stap volledig renoveerd.* Van volledig nieuw leidingwerk (elektriciteit, gas, water, riolering), diverse vormen van isolatie waaronder spouwmuur isolatie, vloerisolatie en dubbelglas tot hardhouten kozijnen en individuele thermostaten per vertrek. Vanaf 2001 heeft het pand een woonbestemming.

Levende geschiedenis
Wie houdt van een huis met geschiedenis, kan hier zijn hart ophalen. De historie van dit pand is gedocumenteerd vanaf het begin van de 18e eeuw. Een paar voorbeelden: balkenplafonds, paneeldeuren, werkende blinden voor de ramen, originele estriken, de oorspronkelijke houten vloeren van de danszaal, het café en houten plafonds in de slaapkamer en thuisbioscoopzaal. En vergeet ook de trochreed niet, met z’n majestueuze deuren! Ziet u het voor zich, hoe de vermoeide paarden door deze doorgang naar achter liepen om daar uit te rusten, te eten en te drinken?

Als we de ringen in de steeg zien waar de paarden werden vastgemaakt, en we knijpen onze ogen tot spleetjes, dan horen we ze nog briesen, stampen en hinniken. Toch is de woning voorzien van alle moderne gemakken, zoals een prima uitgeruste keuken en een riante badkamer. Het pand wordt verwarmd met vloerverwarming in de betegelde vloeren, een houtkachel in de woonkeuken en convectorverwarming die is verwerkt in de lambrisering van de vertrekken.

Een wereld aan mogelijkheden
Het huis heeft twee woonlagen en ruime bergzolders, bereikbaar met vaste trap, met mogelijkheid voor extra kamers. U vindt er zes kamers, een woonkeuken, bijkeuken, een kelder, verschillende bergruimten en twee inpandige garages. Het pand is geschikt als gezinswoning, woon-/werkcombinatie, atelier of woon-/mantelzorgcombinatie, en ook voor bed and breakfast zijn er mogelijkheden.** De besloten tuin is onderhoudsarm en ligt op het zuiden.

Ligging
Easterwierrum is een dorp met ruim 300 inwoners in het hart van Fryslân, tussen Leeuwarden (20 autominuten) en Sneek (15 minuten). U vindt er basisonderwijs, en het nabijgelegen Mantgum (5 minuten) is een station aan de treinverbinding Leeuwarden-Sneek-Stavoren. Andere onderwijs-, winkel-, sport- en cultuurvoorzieningen vindt u in de omliggende dorpen en in Leeuwarden en Sneek. Het gebied is bij uitstek geschikt voor wandelen en fietsen. Zo ligt het dorp aan de Elfstedenroute over de weg, het St. Odulphuspad en aan het Jabikspaad (onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela). Ook de vaarroutes en de Friese meren zijn nabij.

*een gedetailleerd technisch overzicht is op aanvraag beschikbaar bij bezichtiging

** informeert u zelf bij de gemeente of deze functies zijn toegestaan binnen het bestemmingsplan

Begane grond
U komt het pand binnen via de nieuwe merbau voordeur met klassiek uiterlijk. Boven de voordeur bloeit de oorspronkelijk, antieke levensboom. In het entreeportaal vindt u nog de 17e/18e eeuwse estrikenvloer. Wat vroeger het café was, is nu ingericht als kantoorruimte. De parketvloer is van massief Frans eiken. De grote woonkeuken ligt aan de achterzijde van het pand en heeft dubbele tuindeuren. De keukeninrichting is maatwerk en bestaat o.a. uit een professionele afzuigkap en een vrijstaand spoeleiland. De vloer is betegeld en heeft vloerverwarming. De karakteristieke schouw is een mooie plek voor de houtkachel en in aanvulling op het balkenplafond zorgt de wand met schoongehakt metselwerk voor een extra historisch accent.

De gang, het toilet, de bijkeuken en de aangrenzende douche zijn eveneens voorzien van vloerverwarming. De bijkeuken biedt ruimte aan een witgoedopstelling, en verbouwing tot tweede badkamer is ook een optie. De open kelder is een onverwarmde ruimte die geschikt is voor de opslag van levensmiddelen. Het achterste gedeelte van de voormalige trochreed is in gebruik als garage, en zou ook als tuinkamer kunnen worden ingericht. Het voorste gedeelte heeft de functie van werkplaats en garage en heeft een doorleefde massief eiken parketvloer. Deze ruimte is in gebruik geweest als biljartruimte. Het voorportaal van de trochreed heeft een vloer van gele klinkers en een extra trap naar de eerste verdieping.

Eerste verdieping
Een klassieke, ruime trap met tussenbordes leidt u naar de eerste verdieping, met overloop en gangen naar de woonkamer, de vier slaapkamers, waarvan één in gebruik is als werkkamer en één als woonkamer, de badkamer, de wasruimte en de berging. De overloop heeft een grenen parketvloer. Een van de gangen heeft sterrenhemelwanden. De grote, hoge en lichte woonkamer ligt aan de voorzijde en kijkt uit op het dorpscentrum. Deze is voorzien van een thuisbioscoop. Hier was vroeger de danszaal. Er ligt een grenen parketvloer (oorspronkelijke dansvloer). De grootste slaapkamer is de voormalige kleine zaal. De vloer is massief eiken parket. Tevens beschikt deze ruimte over een grote inloopkast met bedsteedeuren.

Een vernieuwd origineel raampje kijkt uit op de steeg. De derde slaapkamer (de kamer met het biljart) heeft ook de grenen parketvloer waarop in een vorig leven volop werd gedanst. Er is er een deur naar de bergruimte, een luik naar het voorportaal en een sterrenhemelwand. De berging heeft een parketvloer en een sterrenhemelplafond en is verbonden met de derde slaapkamer, wat de mogelijkheid geeft om er een badkamer te realiseren, bijvoorbeeld voor een bed and breakfastvoorziening. De grote badkamer heeft vloerverwarming, een vrijstaand bad, toilet, wastafel en regendruppeldouche. De wasruimte biedt plaats aan een wasmachine en droger.

Tweede verdieping
Via het trappenhuis met ruime trap komt u op de zolderverdieping. Hier kunnen nog extra kamers worden gerealiseerd. Op de ruime overloop zijn deuren naar de voorste en achterste zolder. Het dak van de achterste zolder is nog niet geïsoleerd, maar wel voorbereid voor centrale verwarming en de vloer is beloopbaar. Ook de voorste zolder is niet geïsoleerd, nog in te delen en heeft een beloopbare vloer. Beide bergzolders zijn voorzien van dakramen. Voor de energiebesparing van de woning zijn de zoldervloer, wanden van het trappenhuis en het dak van de overloop geïsoleerd uitgevoerd.

Buitenruimte
De ruime en onderhoudsarme tuin ligt op het zuiden en is betegeld met grasbanen die berijdbaar zijn met auto of camper. De tuin is rondom begroeid met klimop en andere wintergroene beplanting, wat tevens zorgt voor de nodige privacy. Blikvangers zijn een tulpenboom en een stoofperenboom. Er is een hondenkennel en een afdak voor de opslag van bijvoorbeeld stookhout, fietsen of tuinmeubels. De poort naar de steeg is ruim twee meter breed en in eigendom. De buren hebben recht van overpad.

Voor de bijzonderheden:

 • Woonbestemming

 • Woonoppervlakte 269m2

 • Inhoud 1.738m3

 • Perceelgrootte 482m2

 • Schilderwerk van de gevels 2015/2016 (rondom buiten wordt aangepakt)

 • Het houtwerk van de goot (inclusief bodem van de goot) aan de voorzijde is vervangen in 2018

 • Goten aan zij- en achtergevel te vervangen binnen 10 jaar

 • Het dakbeschot is grotendeels vernieuwd in 2015

 • Energielabel D (geldig tot 2030)

 • Energieverbruik gas ca. 2.300m3 per jaar (hele jaar bewoond, thuiswerkend), ca. 1.900kWh elektra

 • Muur- en vloerisolatie. Geïsoleerde zoldervloer

 • Asbest is verwijderd, maar kan nog in geringe mate aanwezig zijn

 • De nieuwe kozijnen zijn tropisch hardhout (Sapupira, 10 jaar onbehandeld bestendig in de buitenlucht), beschilderd met hoogglans alkydharsverf, voorzien van dubbelglas (gedeeltelijk HR++), kozijn poort aan de voorzijde en voordeur origineel

Kenmerken


Overdracht

Statusbeschikbaar
Vraagprijs€ 650.000,- k.k.
AanvaardingIn overleg

Energie

Energielabel
D
IsolatieMuurisolatie, Vloerisolatie
VerwarmingCV ketel, Gedeeltelijk vloerverwarming, Houtkachel
Warm waterCentrale verwarming
CV-ketel typeABW
Leeftijd CV-ketel2001
EigendomEigendom

Ligging


Interesse? Neem contact op.


Mijn Buitenplaats
Doarpsstrjitte 15€ 650.000,- k.k.

Of bel

0513 462 258
Mijn Buitenplaats

Download onze aan- en verkoopstrategie brochure

Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.

Mijn Buitenplaats