Noorderweg 12 Leeuwarden

Wonen met allure in hartje Leeuwarden

Kijk het staan, dit trotse statige pand.
Dit pronkstuk in het centrum van Leeuwarden heeft alle reden om trots te zijn: het is een prachtig herenhuis met vele historische details en authentieke elementen. Door een uitstekende staat van dienst (sinds 1877) heeft het pand dan ook de status van gemeentelijk monument verdiend. Niet in de laatste plaats dankzij de huidige eigenaren die al 44 jaar optreden als ‘schatbewaarder’. De bewoners houden van dit pand en hebben het met veel zorg en aandacht onderhouden waardoor de originele staat voor een groot deel bewaard gebleven is.

Grote kans dat u dezelfde liefde gaat voelen, want achter de fraaie voordeur worden de geheimen prijsgegeven. Zowel de vestibule, de antichambre, het prachtig verlichte monumentale trappenhuis, de originele stucplafonds en de marmeren vloeren zijn de verrassingen die het woonhuis meteen laat zien. Paneeldeuren zijn intact gebleven evenals de originele marmeren schouwen. Zelfs de luchtroosters zijn in het hele huis bewaard gebleven.

Overal in het pand vinden we tal van verwijzingen naar hoe het ooit geweest is. Zo bestaan op de zolder nog de oude dienstbodenvertrekken die hun oorspronkelijke functie inmiddels wel verloren hebben. In de overdekte steeg met (Escher motief) tegels herinnert ook de waterpomp ons eraan hoe het ooit geweest is en hoe men hier geleefd heeft. Uit verhalen is bekend dat buurtbewoners tweemaal per week water konden halen bij deze inmiddels buiten gebruik geraakte pomp. Tenslotte is ook de kelder bijzonder want hier zijn de oorspronkelijke gewelven behouden gebleven.

Dit monumentale herenhuis ademt weliswaar geschiedenis, maar is tegelijkertijd voorzien van alle eigentijdse voorzieningen zoals een moderne badkamer en een complete keuken. Een stadse binnentuin op het zuidwesten met houten prieeltje, schuurtje en twee vijvers completeren het fijne wonen op deze schitterende locatie. Voelt u al vlinders?

Begane grond

Via de originele voordeur met authentiek gietijzeren raamrooster komen we in de vestibule met paneeldeuren naar zowel de woonkamer, de antichambre (was dit ooit wellicht wachtkamer?) en de hal. De vestibuledeur naar de hal is voorzien van antieke glas-in-loodramen. Naast het mooie trappenhuis zijn in de hal wederom paneeldeuren met toegang tot kelder, keuken, garderobekast, toilet en de eetkamer. De ruime kelder biedt plaats genoeg voor voorraad en/of uw wijncollectie.
De kamer en suite heeft aan de voorzijde een schitterend uitzicht op het parkje de Arendstuin. Ook hier weer de stijlvolle glas-in-loodramen en in de eetkamer aan de achterzijde prijkt een prachtige marmeren schouw met een open haard (houtstook). De eetkamer grenst aan de binnentuin, via de tuindeuren stapt u zo op het terras waar de (avond)zon u genoeglijke uurtjes kan bieden.

De bijkeuken met eveneens een buitendeur naar terras en tuin grenst aan de moderne keuken (2013) met inbouwapparatuur.

De overdekte steeg langs het pand tenslotte verbindt de tuin met de straatzijde, zodat u met dit herenhuis een uniek ‘achterom’ heeft. Handig als u op de fiets uw boodschappen hebt gedaan.

Eerste verdieping

Het trappenhuis met bewerkte trapspijlen voert naar zowel de eerste als naar de tweede verdieping. Op de eerste verdieping bevinden zich vier slaapkamers, waarvan de grootste aan de voorzijde van het huis momenteel in gebruik is als televisiekamer. Deze kamer heeft zowel een originele marmeren schouw (ingebouwde gashaard) als een fraai stucplafond. De ramen van de slaapkamers aan de achterzijde zijn voorzien van zogenaamde Franse balkons. Centraal op de eerste verdieping bevindt zich een moderne badkamer met toilet en douche.

Tweede verdieping

De tweede verdieping bestaat uit een grote zolderkamer die momenteel in gebruik is als speelzolder c.q. biljartruimte en twee slaapkamers waarvan de verhalen vertellen dat dit de oude dienstbodenvertrekken waren. De berging op deze zolder is de CV-ruimte.

Het pand verkeert in goede staat van onderhoud (rondom geschilderd in 2016), is grotendeels geïsoleerd en voorzien van een alarminstallatie. Het vrije uitzicht op de Arendstuin, winkels en voorzieningen om de hoek en het bruisende centrum van Leeuwarden op loopafstand maken deze woning waarlijk aantrekkelijk.

En, is de vonk al overgeslagen?

Bijzonderheden

 • Gemeentelijk monument
 • Bouwjaar 1877
 • Woonoppervlakte 212m2
 • Inhoud 774m3
 • Binnentuin
 • Alarminstallatie
 • Fraai trappenhuis
 • Originele stucplafonds
 • Achterom met tegelvloer in Eschermotief
 • Marmeren schouwen
 • Origineel luchtrooster
 • Frans balkon
 • 2016 buitenom geschilderd
 • Nieuwe keuken 2013
 • C.V. Remeha Quinta 2006

Kenmerken.

Vraagprijs:VERKOCHT
Woonoppervlakte:221m²
Inhoud:866m³
Perceelgrootte:293m²
Bouwjaar:1877
Slaapkamers:6
Badkamers:2
Externe bergruimte:Schuurtje en veranda
Isolatie:Grotendeels isolatie
Aanvaarding:In overleg

Ja, ik heb interesse.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De Tike

Harmsreed 5 De Tike

€ 425.000,- k.k.

Bumawei 23 Westergeast

Verkocht onder voorbehoud
Tijnje

De Wispel 6 Tijnje

€ 695.000,- k.k.
Easterwierrum

Doarpsstrjitte 15 Easterwierrum

€ 699.500,- k.k.
Beetsterzwaag

Helomapark 6 Beetsterzwaag

€ 1.175.000,- k.k.