Menno van Coehoornweg 22 Wijckel

Voor schitterende vergezichten en prachtige plannen

Koop een boerderij en je krijgt een levend geschiedenisboek. Dat geldt ook voor deze karakteristieke Friese stelpboerderij uit 1870. Deze boerderij is gelegen in Wijckel. Het dorp Wijckel ligt in de voormalige gemeente Gaasterland in de Friese zuidwesthoek. Wat een historie! Als je de petroleumstellen in de keuken van het aangrenzende bakhuisje ziet staan, is het net of je even terug in de tijd stapt. Het was destijds de favoriete ruimte van het gezin van de huidige bewoner van de boerderij.

In de boerderij zijn nog tal van authentieke elementen aanwezig, zoals glas-in-lood ramen en deuren, estriken vloer in de kelder en balkenplafonds. En niet te vergeten natuurlijk het imposante gebint van de grote schuur. Er moet wel flink wat gebeuren om de boerderij te voorzien van hedendaags wooncomfort, dus handen-uit-de-mouwen-stekers en plannenmakers komen goed aan hun trekken.

Vierkante meters heeft deze boerderij in overvloed. Het perceel zelf is circa 2,2 ha en het woongedeelte, de schuur en het bakhuisje bieden door hun totale omvang veel mogelijkheden. Het geheel heeft een agrarische bestemming, mogelijk leent de boerderij zich onder meer voor een combinatie van wonen en werken. Andere gebruiksmogelijkheden zijn ook denkbaar. Zo kan de schuur geschikt worden gemaakt voor woning, kantoor, praktijkruimte of galerie en het bakhuisje wellicht voor Bêd en Brochje. Dat maakt wellicht zakelijke toepassingen mogelijk, maar ook dubbele bewoning of mantelzorg.

N.B.: informeert u zelf bij de gemeente of deze functies zijn toegestaan binnen het bestemmingsplan.

Ligging

De bossen (het Van Coehoornbos ligt op loopafstand), het water en de natuurgebieden van Zuidwest-Friesland bieden alle mogelijkheden om u (actief) te ontspannen. Alles ligt binnen handbereik. Van wandelen, fietsen, paardrijden en golfen, tot (kite)surfen, zeilen en motorbootvaren. Vanaf het achtererf ziet u ’s zomers de witte zeiltjes van de boten op het Slotermeer. In de directe omgeving liggen zeven van de elf Friese steden, waaronder Sloten, Stavoren en Workum. De boerderij ligt halverwege tussen Sloten en Balk. In Balk (7 minuten) vindt u (basis)onderwijs-, winkel-, horeca- en overige voorzieningen. Er zijn rechtstreekse openbaar vervoerverbindingen met Sneek en Lemmer en aansluitingen naar Heerenveen/Groningen en Lelystad. Er is een goede verbinding met de Randstad, via 12 km autoweg bereikt u de oprit van de A6.

Begane grond en verdieping

De entree van de boerderij bevindt zich in het later gebouwde verbindingsstuk tussen het voorhuis en het bakhuisje. Hier is ook de toegang tot een van de twee provisiekelders. Via de keuken komt u in de gang, die toegang geeft tot de drie vertrekken in het voorhuis en tot de badkamer. De keuken beschikt over een balkenplafond en vanuit de keuken komt u bij de trapopgang naar de eerste verdieping.

Twee ruimten zijn in gebruik als woonkamer en de derde als slaapkamer (met wastafel). Hier vindt u ook drie authentieke vaste kasten, deels voormalige bedstee. Onder deze kasten bevindt zich de tweede provisiekelder. In de ruime badkamer vindt u een toilet, grote inloopdouche, wastafel en bad. De badkamer is voorzien van vloerverwarming. De combinatie badkamer-slaapkamer maakt levensloopbestendig wonen mogelijk. Op de verdieping bevinden zich drie ruime slaapkamers en enkele vaste kasten. Door een van de slaapkamers loopt een rookkanaal. Leuke anekdote: via de vluchtdeur op de overloop bereikt u de schuur.

Bakhuisje

Ook van het bakhuisje is de entree gelegen in het verbindingsstuk tussen beide gebouwen. In het bakhuisje bevinden zich een keuken, een bijkeuken, een toilet en een badkamer met lavet.
Ook in de bijkeuken zit een buitendeur. De bijbehorende zolder is toegankelijk via een losse trap.

Schuur

De grote schuur is circa 310 m2 groot en heeft nog grotendeels de oorspronkelijke indeling: een deel voor de koeien, een deel voor opslag, een grote zolder en een vide-gedeelte. Het dak van de schuur is in 2019 verstevigd.

Buitenruimte

De oppervlakte van het perceel is groot genoeg voor diverse gebruiksfuncties. Hebt u paarden of hebt u ze altijd al gewild? Of zin in wat kleinvee? Ruimte te over. Net als voor bijvoorbeeld een moes- en/of siertuin. De bioloods op het terrein (asbest) dient als garage en opslag. Eraan vast zit een overkapping.

Kenmerken

 • Bouwjaar 1870
 • Woonoppervlakte 221 m²
 • Inhoud circa 3.170 m³
 • Totale perceelgrootte 22.380 m²
 • Verwarming d.m.v. gaskachels
 • Vloerverwarming badkamer
 • Aangesloten op riolering
 • Krachtstroom
 • Gedeeltelijk dubbelglas
 • In 2020 buitenom geschilderd
 • Kabelaansluiting
 • Aanleg glasvezel mogelijk

Bijzonderheden

 • In en om de boerderij is asbest aanwezig en de aanwezigheid van houtworm kan niet worden uitgesloten
 • Er rust een agrarische bestemming op het object
 • Informeert u zelf bij de gemeente of uw plannen zijn toegestaan binnen het bestemmingsplan

Dronevideo

Kenmerken.

Vraagprijs:€ 835.000,- k.k.
Woonoppervlakte:221m²
Inhoud:3170m³
Perceelgrootte:22.380m²
Bouwjaar:1870
Energielabel:G
Slaapkamers:4
Badkamers:2
Externe bergruimte:Schuur/garage (72m²)
Verwarming:Gaskachels + vloerwarming badkamer
Warm water:Boiler
Isolatie:Gedeeltelijk dubbelglas
Aanvaarding:In overleg

Ja, ik heb interesse.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Oldeberkoop

Bovenweg 69 Oldeberkoop

€ 675.000,- k.k.
Rijs

Mientwei 9 Rijs

Bieden vanaf € 650.000,- k.k.

Warrewei 42 Tijnje

€ 395.000,- k.k.
Nijemirdum

De Hege Bouwen 18 Nijemirdum

€ 1.475.000,- k.k.
Oudehaske

Jousterweg 26 Oudehaske

€ 745.000,- k.k.