Mijn Buitenplaats

Van boerenerf naar woonerf: alles wat je moet weten


Het komt steeds vaker voor dat traditionele boerderijen met agrarische bestemming in gebruik worden genomen als woonboerderij. Als gespecialiceerd makelaar in landelijk wonen snappen wij deze trend als geen ander.

  1. Van Boerenerf Naar Woonerf Alles Wat Je Moet Weten

4 juli, 2023

Deel pagina

Mijn Buitenplaats

Beke Hendriksma

3 min leestijd

De rust die er heerst in het buitengebied, de ruimte die je om je heen hebt, of alleen al de magische gedachte dat je in een woonboerderij mag wonen. Een buitenkans voor vele verkopers. En voor kopers een zeer prettige bijkomstigheid in deze schaarse woningmarkt. Maar kun je als verkoper of koper zomaar de switch maken van boerenerf naar woonerf? Voor het zover is moet er namelijk heel wat geregeld worden. In dit blog vertellen we u er graag meer over.


Het magische gevoel van een boerderij

Allereerst de vraag waar toch dat magische gevoel vandaan komt als we het hebben over een woonboerderij? Wel, dat heeft te maken met onze geschiedenis. Een boerderij verbindt ons namelijk met het verleden en zit min of meer bij iedereen in het DNA geprint. Het wekt een boerentrots gevoel in ons op die soms onverklaarbaar is. Het is een stukje geschiedenis die we weer een nieuw leven in mogen blazen. Om een boerenerf, waar de identiteit van vroeger in vorm wordt gegeven, te transformeren naar een prachtige woonboerderij.

Woonboerderijen en erfdelers

Voormalig boerenerven met nog een agrarische bestemming lenen zich uitstekend voor een woonboerderij, maar zijn ook zeer geschikt om als erfdeler te gebruiken. Een ontwikkeling die we steeds vaker terug zien in de woningmarkt. Het boerenerf wordt bij deze nieuwe woonvormen gekocht door meerdere personen en/of gezinnen, om er vervolgens samen in te gaan wonen. Denk aan stellen die samen een boerderij kopen en het opdelen in appartementen of woongroepen die de boerderij met elkaar delen. Op die manier kunnen velen hun droom verwezenlijken: wonen in een buitengebied op een boerenerf, en genieten van de rust en ruimte die daar bij komt kijken.


Nieuwe kansen

Zowel voor (oud) boeren als woningzoekenden biedt de switch van boerenerf naar woonerf veel nieuwe kansen. Boeren zonder opvolger of die om een andere reden gestopt zijn met de agrarische activiteiten kunnen door deze ontwikkeling hun boerderij tegen een gunstige prijs verkopen. Dit zorgt onbedoeld weer voor een goede oplossing in de schaarse woningmarkt. Want in stedelijke gebieden is wonen in een vrijstaand huis steeds lastiger en onbetaalbaarder. Kopers richten zich daarom steeds vaker tot agrarische objecten om het om te toveren tot woonboerderij of erfdeler.


Van boerenerf naar woonerf

Hoewel het veel kansen biedt voor zowel verkoper als koper, komt er veel bij kijken om die switch van boerenerf naar woonerf te maken. Een boerenerf heeft namelijk veelal een agrarische bestemming, ook nadat de agrarische activiteiten gestopt zijn of wanneer de boerderij te koop wordt aangeboden met minder land of helemaal zonder land. De agrarische bestemming blijft vaak bestaan.


Om er een woonboerderij of erfdeler met woonbestemming van te maken is het nodig om de huidige agrarische bestemming te veranderen. Tenzij u uiteraard zelf van plan bent om agrarische activiteiten te ontplooiien. Het komt ook voor dat de eigenaar van het boerenerf de bestemming zelf al heeft veranderd in een woonbestemming of dit proces in ieder geval in gang heeft gezet.

Hoe dan ook, dit is een tijdrovend en kostbaar proces voor zowel verkoper als koper waar u rekening mee moet houden tijdens de verkoop of aankoop van een boerenerf. In een volgend artikel vertellen we u alles over hoe je van een agrarische bestemming een woonbestemming maakt.


Wij helpen u graag verder

Als gespecialiseerd makelaar, weten wij als geen ander wat er bij komt kijken om van een boerenerf een woonerf te maken. Eigenaren van agrarsiche boerderijen die hun activiteiten hebben gestaakt, maar er nog wel wonen en overwegen te verkopen, kunnen bij ons terecht voor advies om samen te kijken naar de mogelijkheden binnen de huidige woningmarkt.

Deel 2 van deze blog: Een agrarische bestemming omzetten naar woonbestemming leest u hier.

Mijn Buitenplaats

Download onze aan- en verkoopstrategie brochure

Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.

Mijn Buitenplaats