Mijn Buitenplaats

Monumentengroen, Theekoepelcrème, Ossenbloedrood


Hoe je je woning inricht en welke kleuren je kiest, is heel persoonlijk. Maar als je huis bijvoorbeeld een woonboerderij is, komt daar nog een aspect bij: de historie. Laat je het balkenplafond weer schitteren en breng je de bedsteden terug in hun oorspronkelijke staat?

  1. Monumentengroen Theekoepelcreme Of Ossenbloedrood

4 juli, 2023

Deel pagina

Mijn Buitenplaats

Beke Hendriksma

3 min leestijd

En hoe zit het met kleuren en materialen? Zie je graag de gehoute paneeldeuren terug, schilder je de buitenkozijnen Monumentengroen of kies je liever voor Theekoepelcrème? Of laat je grote (stal)deuren blinken in Ossenbloed rood? Er zijn veel keuzes te maken en gelukkig is er tegenwoordig veel deskundigheid op dat gebied te vinden.

Kleuren van vroeger

De Boerderijenstichting Fryslân geeft onder meer advies over restauratie en onderhoud en besteedt aandacht aan vakwerk voor traditionele boerderijen, zoals schilderwerk. Ook bestaat er een kleurenwaaier die de Nederlandse ‘kleurgeschiedenis’ in boerderijen en woningen en boerderijen laat zien. Natuurlijk blijft ook hier het uitgangspunt dat je de kleuren die je kiest zelf mooi moet vinden! Maar wij zien om ons heen dat de kans groot is dat je gegrepen wordt door het vakmanschap van vroeger, wanneer je aan de slag gaat in je woonboerderij.

Vakmanschap

Laatst spraken wij iemand die bij het verwijderen van het zachtboard dat een van de vroegere bewoners had aangebracht, een prachtige okerkleur tegenkwam, nog met de handtekening van de schilder erin! Het was de aanleiding om uit te zoeken welke kleuren vroeger nog meer in de boerderij werden toegepast en of ze die in bepaalde ruimten weer konden gebruiken.

Terugkeer van een ambacht

In diezelfde boerderij waren ook nog gehoute paneeldeuren aanwezig. Wanneer je je niet kon veroorloven gebruik te maken van duurdere houtsoorten zoals eiken, liet je deze door de schilder imiteren. Ook marmer werd op deze manier nagemaakt (‘marmeren’) en zandsteen en hardsteen eveneens. Dit bijzondere ambacht dreigde te verdwijnen, maar inmiddels zijn er gelukkig weer schilders die deze kunst beheersen.

Monumentenwaaier van Boonstoppel

Exterieur
De Monumentenwaaier Exterieur is een compleet assortiment kleuren voor het historisch erfgoed en ‘tijdloos’ buitenschilderwerk. De waaier is opgebouwd uit een evenwichtige collectie authentieke kleuren. Zaans groen, Herengrachtengroen, Brabants oker, Theekoepel créme, Beemstergrijs, Engels rood en Rijtuigenzwart zijn wel de meest tot de verbeelding sprekende kleuren.

Bekijk waaier exterieur >

Interieur
De Monumentenwaaier Interieur 1600 – 1900 is gebaseerd op de kleuren, die tussen 1600 en 1900 werden toegepast in het Nederlandse interieur. In het samenstellen van deze collectie is gebruik gemaakt van de pigmenten, die in deze periode werden gebruikt, en die nog steeds worden aangeboden door Verfmolen ‘De Kat’ in Zaandam. De Monumentenwaaier Interieur heeft 87 kleuren met de tot de verbeelding sprekende kleuren zoals Bentheimer créme, Ossenbloed en Pruissisch blauw.

Bekijk waaier interieur >

Let op! RAL-kleur en RGB-kleur

Het is belangrijk bij het kiezen van de juiste verfkleur je altijd laat adviseren door een specialist. Tip: bestel een minimale hoeveelheid verf, zet een klein stukje op en laat het drogen. Daarbij moet je niet uitgaan van de definitieve kleur die je op het scherm ziet van bijvoorbeeld je smartphone of computer. Dit zijn namelijk RGB-kleuren. Schilders werken met RAL kleuren om onderling kleur af te stemmen. Het van oorsprong Duitse kleursysteem genaamd ‘Reichs Ausschuss für Lieferbedingungen‘, bevat vele kleuren vanuit een aantal basiskleuren. De RAL codering wordt gebruikt om de juiste kleur verf te krijgen. Een verf mengmachine voegt de juiste hoeveelheid kleur toe om de juiste menging te krijgen.

Rest ons nog te zeggen; veel plezier met het vinden van de juiste kleur!

Mijn Buitenplaats

Download onze aan- en verkoopstrategie brochure

Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.

Mijn Buitenplaats