Mijn Buitenplaats

Wel of niet sproeien in de zon?


Wanneer je een tuin bezit, wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk van genieten tijdens deze warme dagen. Een extra mooie bijkomstigheid is dat je gazon er tip top uitziet. Maar wat is nou het ‘beste’ voor je gazon?

  1. Wel Of Niet Sproeien In De Zon

4 juli, 2023

Deel pagina

Mijn Buitenplaats

Beke Hendriksma

3 min leestijd

1. Wanneer het warm is, moet je meer sproeien dan als het koud is

Fabel. Het gaat om de periode van het gras wanneer dit groeit. Als het koud is, bijvoorbeeld de winter, dan groeit het gras op dat moment niet en staat de groeiperiode stil. Om die reden heeft het gras geen (extra) water nodig. Wanneer het boven de 25 graden is, ook dan staat de groei stil. Nu hoeven we dus ook minder te sproeien dan als iets minder warm is.

In het voorjaar begint de temperatuur van de grond warm te worden, dan ontkiemen de plantjes, en gras is een plantje, en dus is dat het moment om goed te sproeien. De beste temperatuur voor planten is tussen de 14 en de 22 graden. Dan groeien ze het best.

2. Als de zon schijnt moet je niet sproeien, want de druppels werken als vergrootglas

Feit. Heel simpel. Waterdruppels functioneren als vergrootglas. Gras is van nature een sterke ‘plant’ dat veel kan hebben, maar de zon kan bij andere planten en blaadjes schade veroorzaken als je daar water op sproeit. Je vergroot hiermee de kans op verbranden.

3. Als het warm weer is dan kun je het beste elke dag water geven

Fabel. Het is beter om niet te vaak te sproeien. Wanneer je wel sproeit, doe dit dan wel goed. Laat de sproeier minimaal 30 minuten aan staan. Zorg dat het gras goed doorweekt is zodat het goed opgenomen kan worden. Dan heb je daarna een paar dagen vrij omdat je niet hoeft te sproeien.

4. Je planten water geven met een zachte straal is het beste wat je kunt doen

Feit. De planten omarmen je wanneer je ze met een zachte straal besproeit. Het beste is een regendouche. Om de simpele reden dat dit de natuur het beste evenaart.

5. Het helpt om een paar dagen voordat het warm wordt alvast extra te sproeien

Feit. Maar daarvoor wordt het nu al wat te laat (datum 5 augustus 2020, 25 graden). Als je zou weten dat het een aantal weken prachtig weer wordt, dan kun je het gazon het beste van tevoren goed bewateren. Die weken daarna hoef je dit dan niet meer te doen. Als je sproeit, doe dit wel lang en goed!

6. Gras wordt lui als je het sproeit

Geen feit en geen fabel. Feit is wel als je het gras vaak maar dan ook te weinig besproeit. Simpel: de wortels van planten zoeken een plek op waar het lekker is. Door elke dag een beetje te sproeien, blijft de vocht aan de bovenkant. De wortel hoeft zodoende niet ver te zoeken voor een fijn plekje. Als je lang en goed sproeit, wordt de bodem echt goed nat en dan gaat de wortel naar beneden. Dat is veel beter, want dan krijg je een goed wortelgestel.

7. Wanneer het gras geel is gaat het dood en je dan moet sproeien

Fabel. Geel gras is niet erg, maar het is ook niet mooi. Toch kan gras best wel een tijdje zonder water. Heb je zwart gras… dan is het dood. Lijkt je gras op hooi? Ook dan is er geen probleem. Gras is namelijk wel tegen een stootje opgewassen. Bij geel gras is geduld een schone zaak. Als het weer gaat regenen bestaat de kans dat je een ‘onregelmatig’ gazon krijgt. Sommige plekken worden groen en andere delen blijven geel. Gras moet je sowieso niet te vaak sproeien, tenzij je denkt oei, dit gaat op de kop verkeerd. We moeten bewust met water omgaan. Hoef je gras niet te sproeien? Ga daar dan ook zuinig mee om. Plantjes daarentegen moet je wel een beetje bijhouden.

Mijn Buitenplaats

Download onze aan- en verkoopstrategie brochure

Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.

Mijn Buitenplaats