Mijn Buitenplaats

Tuin winterklaar maken: 10 handige tips


Als de dagen korter worden en de laatste bladeren vallen, weet elke tuinliefhebber dat het tijd is om de tuin winterklaar te maken. De perfecte periode voor deze klus is over het algemeen oktober, soms uitlopend tot november. Dit vanwege de milde temperaturen en de afwezigheid van vorst. Idealiter werk je bij temperaturen tussen 5 en 10 °C. Met deze 10 handige tips help je jouw tuin door de winter heen, zodat deze in de lente weer volop kan bloeien!

  1. Tuin Winterklaar Maken 10 Handige Tips

3 januari, 2024

Deel pagina

Mijn Buitenplaats

Jan Douwe

5 min leestijd

#1 Snoeien als het niet vriest

Snoeien in de tuin: het is een onderwerp waarover de meningen verdeeld zijn. Sommige mensen vinden dat de natuur het beste zichzelf kan reguleren, terwijl anderen snoeien zien als een essentiële voorbereiding op het nieuwe groeiseizoen. Ons advies? Snoei verstandig en met mate.

Een goede vuistregel is om uitgebloeide planten zoveel mogelijk te laten staan. Deze bieden namelijk voedsel en schuilplaatsen voor vogels en insecten gedurende de winter. Door een deel van de uitgebloeide planten te laten staan, help je de lokale fauna door de koude maanden heen.

En als je besluit te snoeien, doe dit dan bij voorkeur wanneer het niet vriest. Vorst kan namelijk verse snoeiwonden beschadigen, wat de planten zwakker maakt en vatbaarder voor ziektes.

#2 Bescherm vaste planten tegen vorst

Vaste planten kunnen wel wat extra liefde gebruiken als de temperatuur daalt. Een eenvoudige maar effectieve manier om ze te beschermen, is door een laag gevallen bladeren over de borders te verspreiden. Zorg ervoor dat deze laag niet dikker wordt dan 8 centimeter, want anders nodig je schimmels en ongedierte uit.

Een ander slim idee voor langdurige vorstperioden is het gebruik van vliesdoek. Dit materiaal is licht, ademend en ideaal om je planten mee in te pakken. Vermijd het gebruik van folie of noppenfolie. Dit materiaal ademt niet en kan ervoor zorgen dat je planten verstikken.

Heb je ook een moestuin? Dan is het nu de tijd om onkruid te wieden en dode of verdorde planten te verwijderen. Zo zorg je ervoor dat je moestuin klaar is voor de winter en in optimale conditie de lente kan verwelkomen.

#3 Zorg voor potplanten

Als je potplanten en kuipplanten hebt, is het belangrijk om ze te beschermen tegen de winterse kou. Deze planten zijn vaak niet bestand tegen vorst en hebben een warmere plek nodig om de winter te overleven. Verplaats ze daarom naar een vorstvrije ruimte, zoals binnenshuis of in een garage.

Voor sommige planten kun je ook een andere aanpak overwegen: inpakken met ademend materiaal. Dit helpt om de temperatuur rondom de plant iets hoger te houden dan de buitenlucht. Door deze bescherming verhoog je de kans dat je planten de winter niet alleen overleven, maar ook in goede conditie blijven.

#4 Gazon winterklaar maken

Het gazon heeft ook wat extra aandacht nodig voordat de winter intreedt. Begin met het verwijderen van gevallen bladeren. Dit is superbelangrijk omdat je gazon licht en lucht nodig heeft. Laat je die bladeren liggen, dan kan je gras geel worden en minder gezond de winter doorkomen. Maar gooi die bladeren niet weg! Verspreid ze ergens anders in de tuin. Ze zijn namelijk een feestmaal en schuilplaats voor allerlei dieren en vogels.

En dan het maaien: geef je gazon een laatste maaibeurt en laat het gras ongeveer 4 cm hoog. Dit is de perfecte lengte om je gazon sterk en gezond te houden tijdens de koudere maanden

#5 Denk aan de dieren en vogels in je tuin

In de winter kunnen onze gevederde vriendjes en andere tuindieren wel wat extra liefde gebruiken. Heb je een berg snoeihout, takken, of ander tuinafval? Maak er een gezellige schuilplek van voor dieren en insecten. Dit is een fijn warm plekje voor ze om te overwinteren. Voor egels kun je van een omgekeerd oud krat, gevuld met bladeren, een knus slaapplekje maken. En die nestkastjes in de tuin? Maak ze even schoon. Zo hebben de vogels een fris en veilig plekje om de koude maanden door te komen.

#6 Plant alvast een vleugje voorjaar

Droom je al van een kleurrijke tuin zodra de eerste tekenen van de lente zich aandienen? Dan is de herfst het perfecte moment om bloembollen te planten. Sneeuwklokjes, krokussen, tulpen, narcissen - deze vrolijke voorbodes van de lente poppen op zodra het warmer wordt. Bovendien zijn ze een welkome voedselbron voor bijen en hommels in het vroege voorjaar.

En voor de groenliefhebbers: je tuin hoeft niet kaal te zijn in de winter. Er zijn tal van wintergroene planten die je tuin ook tijdens de koudere maanden een frisse uitstraling geven. Denk aan planten als hedera (klimop), skimmia, Portugese laurierkers, taxus baccata (venijnboom) en buxus. Deze blijven het hele jaar door groen en zorgen voor een levendige sfeer, zelfs als de rest van je tuin in winterslaap is.

#7 Onderhoud van je vijver

Als je een vijver hebt, let dan goed op in het najaar! Bladeren en takjes kunnen je vijver snel omtoveren tot een bladrijke soep. Belangrijk is om deze regelmatig te verwijderen. Anders gaan de bladeren in je vijver rotten, en komen er gassen vrij die niet goed zijn voor het water en de vissen. Een slimme truc: span een net over je vijver. Zo vang je de meeste bladeren op voordat ze het water raken.

En dan de vorst... Als het kwik daalt, wil je niet dat je vijver helemaal dichtvriest. Een vijverpomp of ijsvrijhouder kan hierbij helpen. Zo blijft het water in beweging en voorkom je een ijslaag.

#8 Check je waterleidingen

Een belangrijk puntje op je winterklusjeslijst: waterleidingen checken! Niemand zit te wachten op bevroren leidingen als de winter om de hoek komt kijken. Dus, even een snelle check: sluit de hoofdkraan goed? Geen tocht in de buurt? Tocht is namelijk een echte boosdoener voor bevriezing. Slimme tip: pak de leidingen in onverwarmde ruimten even in met isolatiemateriaal. Een kleine moeite, en het kan je een hoop kopzorgen besparen.

#9 Teunmeubels beschermen

Het laatste wat je wilt, is dat je prachtige houten tuintafel volgend jaar smeekt om een flinke onderhoudsbeurt. Of dat je kunststof tuinset barst van de scheuren door de winterse kou. Berg daarom je tuinmeubels op, op een droge en vorstvrije plek gedurende de winter. Onder een overkapping is ideaal; daar blijven ze lekker droog.

Geen extra ruimte? Een beschermhoes over je meubels werkt ook prima. Die houdt het meeste vuil en wind tegen. Maar let op: als je houten meubels hebt, zorg dan dat ze nog steeds kunnen 'ademen'. Deze hoeft overigens niet waterdicht te zijn.

#10 Dingen die je moet vermijden

Je tuin winterklaar maken voor de winter lijkt misschien simpel, maar pas op voor een paar valkuilen. Ten eerste, ga niet te enthousiast te werk. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar die gevallen bladeren en takjes? Die zijn zoals je hebt kunnen lezen eigenlijk best wel nuttig. Ze bieden een natuurlijke bescherming tegen de kou en zijn een thuis voor allerlei nuttige beestjes.

Mijn Buitenplaats

Download onze aan- en verkoopstrategie brochure

Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.

Mijn Buitenplaats