Net andersom
Sinds mensenheugenis wordt riet gebruikt als dakbedekking. Het was overvloedig aanwezig en bovendien goedkoop. Tegenwoordig is dat heel anders. Van al het riet dat in Nederland voor daken wordt gebruikt, komt nog maar 25 procent hier ook vandaan. De rest wordt geïmporteerd uit Oost-Europa, Turkije of China. Ook in de prijs is er het nodige veranderd. Wie nu een rieten dak heeft, laat zien dat hij wel wat te besteden heeft. Vroeger was dat net andersom. Als je een boerderijdak had met een paar rijen dakpannen en daarboven riet, liet je daarmee juist zien dat je geld had.
Duurzaam
Een rieten kap heeft tegenwoordig een positieve invloed op de waarde van de woning. Het is niet alleen mooi, maar ook duurzaam. Riet is de meest milieuvriendelijke dakbedekking die er te vinden is. Dat komt niet alleen door de natuurlijke grondstof zelf, maar ook door de hoge isolatiewaarde. Riet is niet geschikt voor ieder dak: een minimale hellingshoek van 45 graden is een vereiste. Regenwater kan dan snel worden afgevoerd, waardoor het riet weer snel kan drogen. Vocht is namelijk de belangrijkste vijand van een rieten dak.
Onderhoud
Een kwalitatief goed rieten dak heeft een levensduur van 35-45 jaar, hoeveel er ook voorbeelden zijn van veel oudere daken. Het is belangrijk dat het riet zo droog mogelijk blijft. Hoe droger, hoe langer de levensduur. Veel bomen rondom zijn dus niet gunstig, omdat ze zorgen voor luwte en schaduw en voor afgevallen blad dat op het dak blijft liggen. Als het riet niet goed kan drogen en vaak vochtig is, krijgen ook mos en algen een kans. Goed onderhoud is daarom belangrijk. Laat een rietdekker iedere vijf jaar het dak controleren en kleine beschadigingen (bijvoorbeeld door vogels) repareren en mos en algen verwijderen/behandelen. Haal blad en dennennaalden ieder jaar weg.
Constructies
Riet kan op twee manieren worden aangebracht: traditioneel en als schroefdak. Bij de traditionele constructie wordt het riet direct op houten latten vastgemaakt. U kijkt vanaf de binnenkant dus tegen het riet aan. In Nederland wordt dit bijna niet meer toegepast omdat het niet genoeg isoleert en brandgevaarlijk is. Het schroefdak lost dit op. Hierbij wordt gewerkt met een gesloten dakconstructie. Het riet wordt dus een dichte ondergrond aangebracht. Dat vergroot de isolatiewaarde en brand dooft sneller door zuurstofgebrek. Nadeel is dat het riet een langere droogtijd heeft (met risico op mosvorming en algengroei). Voordeel is een lagere energierekening én lagere verzekeringspremies voor opstal en inboedel.
Investering
De prijs van een rieten dak hangt o.a. af van de grootte en de moeilijkheidsgraad van het dak, maar ook van de marktwerking en de ligging. Informeer voor prijzen bij de Vakfederatie Rietdekkers. Daar zijn bijna alle 350 rietdekkers in Nederland bij aangesloten. Ook voor een inschatting van de staat waarin een rieten dak verkeert kunt u hier terecht. Er bestaat ook kunstriet. Dit kan een optie voor u zijn wanneer u te maken hebt met veel bomen of wanneer de hellingshoek van het dak niet goed is. Kunstriet kan sterk verschillen in kwaliteit en is duurder dan echt riet.
Bronnen: