Mijn Buitenplaats

Fruitbomen in de (boerderij)tuin


Tuinplannen en lentekriebels horen bij elkaar. Tuinliefhebbers hebben niet altijd genoeg ruimte voor al hun plannen, maar bij een boerderijtuin zal dat niet zo vaak voorkomen. Ruimte genoeg! Voor fruitbomen bijvoorbeeld.

  1. Fruitbomen In De Boerderij Tuin

4 juli, 2023

Deel pagina

Mijn Buitenplaats

Beke Hendriksma

2 min leestijd

Wellicht hebt u ze al. Grote oude bomen met rassen van vroeger en namen als Honingzoetje, Notarisappel, Zoete Aagt of Zijden Hempje. Of misschien hebt u moderne kleinere bomen met nieuwe rassen. Keurig in een rijtje, verspreid in een grasveld of als leibomen. Alles kan!

Mooi en nuttig

Fruitbomen zijn in ieder seizoen een aanwinst voor de tuin en belonen uw zorg met heerlijk fruit. Daarnaast bieden ze woonruimte aan insecten (bijen!), vogels, vleermuizen en knaagdieren. De egel verstopt zich in de afgevallen bladeren en de bladlaag bevordert onderbegroeiing als salomonszegel, sleutelbloem, bosanemoon, speenkruid en pinksterbloem.

Snoeien

Net als de rest van de tuin hebben ook fruitbomen zorg en onderhoud nodig. Dat kan soms lastig zijn, want niet iedereen beheerst bijvoorbeeld de kunst van het (vorm)snoeien. Gelukkig zijn er oplossingen. Zo organiseert Landschapsbeheer Friesland cursussen fruitbomen snoeien. In twee theorieavonden en een praktijkdag leert u oude en nieuwe bomen snoeien en krijgt u informatie over de geschiedenis en de waarde van fruitbomen en de biologische processen in de boom.

Hoogstambrigade

Voor degenen die het zelf snoeien niet zo zien zitten is er ook de Hoogstambrigade van Landschapsbeheer Friesland. De Hoogstambrigade bestaat inmiddels 15 jaar en bestaat uit vrijwilligers die tegen een beperkte vergoeding verdeeld over zes regiogroepen bomen en (hoogstam)boomgaarden snoeien in de hele provincie. Door dit werk blijven de vaak oude boomgaarden voor het landschap bewaard, want op de juiste manier snoeien houdt (oudere) bomen langer vitaal, waardoor ze langer mooi en goed fruit blijven geven.

Eet smakelijk straks in september en oktober!

Mijn Buitenplaats

Download onze aan- en verkoopstrategie brochure

Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.

Mijn Buitenplaats