Stoere historie in een modern jasje op een bijzondere plek (oh ja, en een eigen uitzichtkoepeltje)
Stoer en standvastig staat dit bijzondere pand uit 1864 zijn mannetje. Net als zijn bewoners in de loop van de jaren: eerst het Loodswezen en later de bemanning van de befaamde reddingboot Insulinde*. In die tijd waren het drie woningen, inmiddels zijn het er twee. Dit object betreft het midden- en rechterdeel van het pand, dat de huidige eigenaren met veel respect voor de historie verbouwden. Ze voegden twee huizen samen, behielden de karakteristieke details en voegden hedendaagse elementen toe, waaronder zonnepanelen. Het resultaat is een smaakvolle, goed onderhouden en prima geïsoleerde woning in een historisch jasje, die van alle moderne gemakken is voorzien.
Uitzicht
Het pand in Noordoost-Friesland staat in Oostmahorn, aan de rand van het Lauwersmeer. Natuurlijk had u het uitkijkkoepeltje op het dak al lang gezien. Toen de Insulinde nog in Oostmahorn was gestationeerd en het Lauwersmeer nog Lauwerszee was, werden van hieruit schepen in nood gesignaleerd. Nu geeft het koepeltje u een fantastisch uitzicht over land en water, kunt u trekvogels spotten, van zonsopkomst en zonsondergang genieten of eindeloos kijken naar wolkenluchten en sterrenhemels. En natuurlijk gewoon lekker de krant lezen, uw ontbijtje eten en af en toe uw ogen laten dwalen over de omgeving.
Licht en ruimte
De huidige eigenaren hebben zich goede rentmeesters getoond. Ze schakelden een architect in voor de verbouwing, gebruikten kwalitatief degelijke materialen en onderhouden het pand uitstekend. De architect heeft veel met glas gewerkt, waardoor er veel licht is in het hele huis. Het kleurgebruik is afgestemd op de omgevingskleuren, wat zorgt voor rust en balans. De woning biedt veel ruimte en heeft op de begane grond een keuken, drie afzonderlijke kamers en een badkamer en op de verdieping vijf kamers en een badkamer.
Ligging
Oostmahorn heeft sinds 2007 de dorpsstatus en ligt aan de rand van Nationaal Park Lauwersmeer. Het natuur- en recreatiegebied is (grotendeels) toegankelijk voor natuur- en (water)recreatie-activiteiten. Jachthavens en bungalowparken vindt u hier ook. In het nabijgelegen Anjum (3 km) zijn alle basisvoorzieningen als winkels, huisarts en basisonderwijs aanwezig. In Dokkum is een uitgebreider aanbod, u bent er in 15 autominuten. Drachten en Leeuwarden bereikt u in ca. een half uur.
Begane grond
De entree met aangrenzende hal is een echte blikvanger. Boven de voordeur is een modern glas-in-lood-paneel aangebracht van de Insulinde in actie. De hal is ruim en licht door de witmarmeren vloer, de glazen (tussen)deuren en het zicht op de vide/verdieping, waar ook veel glas is toegepast. Aan de rechterzijde van entree en hal liggen twee woonkamers. Ertussenin zijn suitedeuren. Openslaande deuren geven toegang tot terras en tuin.
Karakteristieke elementen zijn de houten vloeren, de brede paneeldeuren en de balkenplafonds. Die vindt u ook aan de linkerzijde, waar de eetkamer en de keuken liggen. De nieuwe luxe keuken is voorzien van moderne inbouwapparatuur. U vindt hier tevens de trapopgang naar de verdieping. Ook in dit deel van de woning veel lichtinval, door de grote ramen en de tuindeuren in de achtergevel.
De moderne badkamer is voorzien van een badkamermeubel en een ruime inloopdouche met infrarood- en zonnebankpaneel. Verder vindt u op de begane grond een wasruimte, een grote kelder en een separaat toilet. Alle harde vloeren op de begane grond zijn voorzien van vloerverwarming.
Verdieping
Door de toepassing van glazen panelen en een lichtkoepel is ook de overloop heerlijk licht. Er zijn vijf kamers op de verdieping, te gebruiken als slaap-, werk- en/of hobbykamer. Er zijn diverse inbouwkasten en bergruimten aanwezig. De badkamer beschikt over een toilet, wastafel en ligbad. Het uitzichtkoepeltje bereikt u via een vaste trap op de overloop.
Uitzichtkoepeltje
Het koepeltje beschikt over verwarming en elektriciteit en heeft rondom ramen voor een fenomenaal uitzicht.
Buitenruimte
Voor de tuin is een tuinarchitect ingeschakeld. De muurtjes op de erfgrens zijn in ere hersteld. Het grote terras sluit aan op de tuindeuren. Er zijn diverse zitjes en beschutte hoekjes en de beplanting en aankleding zijn divers. Het beplantingsplan heeft als uitgangspunt een mooi ingerichte tuin in ieder seizoen. Daarbij is tevens rekening gehouden met de specifieke eisen van het Waddenzeeklimaat. Twee kleine schuurtjes bieden opbergruimte voor fietsen en tuinspullen.
* De Insulinde was de eerste zelfrichtende reddingboot ter wereld en werd in 1927 in Oostmahorn gestationeerd. Het pand werd toen verbouwd voor de bemanning van de Insulinde en op het dak werd een uitkijktorentje geplaatst. De boot was gebouwd naar een idee van Mees Toxopeus, die er van 1927 tot 1950 de leiding over had. Eigenaar ervan was de NZHRM (sinds 1970 KNZHRM en door fusering sinds 1991 KNRM). Met de Insulinde zijn tot 1965 honderden mensen uit zee gered. Na het verdwijnen van de reddingsdienst uit Oostmahorn naar Lauwersoog werden alle kenmerken van de NZHRM verwijderd. In 2005 plaatste een bewoner het torentje dat er afgehaald was er weer op, net als letters NZHRM.
Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.