Doarpswei 12 Greonterp

Als de aarde plat was ……

Greonterp is een buurtschap midden in de driehoek Bolsward – Workum – Sneek. Er staan maar weinig huizen en een daarvan is Doarpswei 12. Vanuit je ligstoel op de vlonder kijk je tot Tjerkwerd, zie je de kerktorens van Sandfirden en heb je zicht op de zeilbootjes op de Oudegaaster Brekken. En als de aarde plat was, zou je zelfs Workum zien liggen.  Vanuit de naastgelegen klokkenstoel komen zelfs Bolsward en Sneek in beeld. Friesland op z’n ruimst.

Rust, ruimte en inspiratie
De voormalige arbeiderswoning is geschikt voor bewoning door een à twee personen of een klein gezin. Het pand heeft een zadeldak en een topgevel van gele steen met rode bogen en kantsteentjes. De bijzondere gevel heeft ervoor gezorgd dat de woning een Rijksmonument is. Ook binnen zijn tal van authentieke elementen aanwezig, zoals een diggelkast en bijzondere kelder. Vanaf de openbare weg leidt een paadje naar de woning. Rust, ruimte en privacy volop. En wie weet, ook inspiratie. Voor schrijven of schilderen. Of koken wellicht, want vanuit de keuken kijkt u tot de horizon over de weilanden.

Winkel- en andere voorzieningen vindt u in Blauwhuis (2,5 km) of in de grotere plaatsen zoals  Bolsward (9 km), Sneek (12 km) en Workum (14 km). Vanuit de tuin stapt u zo in uw kano en hebt tientallen kilometers vaarwater tot uw beschikking. Voor grotere boten ligt het Friese Merengebied om de hoek.

Tot slot een sfeerbeeld van Greonterp, geschreven door Gerard Reve:

‘Het is hier erg mooi. De herfst is nog ontroerender dan de zomer. En geen geluid, geen mens, alleen maar eindeloos uitzicht. Dit heb ik altijd gewild. Ik heb nog nergens zoon landschap gezien, ik bedoel zo ontroerend.’

Begane grond
De voordeur die onder het lage deel van het zadeldak ligt, geeft direct toegang tot de keuken die uitkijkt over de weilanden. Achter de keuken ligt de hal. Tussen deze beide ruimtes geeft een luik toegang tot een bijzondere, ronde manshoge kelder. In het verlengde van de keuken ligt de badkamer, voorzien van toilet, wastafel en douchehoek.

De woon- en eetkamer hebben houten vloeren en balkenplafonds. De eetkamer die aan de voorzijde ligt, beschikt over een (vergrote) bedstede. In beide kamers zitten inpandige kasten met veel bergruimte. Er zijn twee rookkanalen. Woning en schilderwerk zijn goed onderhouden.

Verdieping
Op de verdieping bevinden zich de beide slaapkamers en een inpandige kast.

Buitenruimte
Knotwilgen aan de opvaart begrenzen de tuin, zodat die naadloos overgaat in de omliggende weilanden. Vanaf de vlonder kijk je tot Tjerkwerd, zie je de kerktorens van Sandfirden en heb je zicht op de zeilbootjes op de Oudegaaster Brekken. Een tuinhuis biedt ruimte voor fietsen en opslag van tuingereedschap en tuinmeubilair.

Bijzonderheden
Gelegen aan vaarwater en in het Friese Merengebied
Rijksmonument (buitengevel)

Kenmerken.

Vraagprijs:VERKOCHT
Woonoppervlakte:100m²
Inhoud:283m³
Perceelgrootte:400m²
Bouwjaar:Circa 1875
Slaapkamers:2
Badkamers:1
Externe bergruimte:tuinschuurtje
Verwarming:Intergas HR 2012
Isolatie:Dubbele beglazing

Ja, ik heb interesse.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De Tike

Harmsreed 5 De Tike

€ 425.000,- k.k.

Bumawei 23 Westergeast

Verkocht onder voorbehoud
Tijnje

De Wispel 6 Tijnje

€ 695.000,- k.k.
Easterwierrum

Doarpsstrjitte 15 Easterwierrum

€ 699.500,- k.k.
Beetsterzwaag

Helomapark 6 Beetsterzwaag

€ 1.175.000,- k.k.