Mijn Buitenplaats

Kleine kriebelbeestjes (Boktor)


Mijn kinderen waren vroeger dol op het boekje ‘Kleine kriebelbeestjes’. Het staat vol met korte beschrijvingen en leuke tekeningetjes van allerlei soorten insecten. Maar de boktor ontbreekt.

  1. Kleine Kriebelbeestjes Boktor

4 juli, 2023

Deel pagina

Mijn Buitenplaats

Beke Hendriksma

2 min leestijd

En juist die kwam ik laatst tegen bij de bezichtiging van een woning. De ‘ontmoeting’ ontstond op een heel grappige en onverwachte manier, maar had grote gevolgen.

Waar op te letten bij boktor?

Tijdens de bezichtiging van een woning probeer je je als mogelijke koper voor te stellen hoe het voelt om écht in dat huis te wonen. Je kijkt door je oogharen en vervangt in je hoofd de meubels, de gordijnen en de vloerbedekking van de huidige bewoners door je eigen spullen. Dat deed ook de klant met wie ik laatst op pad was. Geconcentreerd bezig met dat proces, ging hij al kijkend en mijmerend in een van de slaapkamers op het bed liggen en keek omhoog.

Houten balken

En wat bleek? Hij had vanaf die plek uitzicht op de onderkant van een houten balk en zag daarin iets wat hij niet thuis kon brengen. Nader onderzoek leerde dat het knaagschade was van de boktor. Tot grote verrassing van de eigenaar, want die had dat nooit gezien of gemerkt. Gelukkig was de schade (nog) niet ernstig, maar ter voorkoming van erger moest de boktor wel bestreden worden. In dit geval heeft een professioneel bedrijf daarvoor gezorgd en de kosten kwamen voor rekening van de verkoper.

Boktor in moderne woning

Ook verrassend: misschien verwacht je zoiets in een oud huis, maar vaak dat is met de boktor juist níet het geval. Ook in deze situatie was er sprake van een moderne woning. De diertjes kunnen meekomen met openhaardhout en als eigenaar heb je dat niet in de gaten.

Tot slot

Moraal van dit verhaal: ook een moderne woning kan voor verrassingen zorgen. Let dus als koper altijd goed op als je een woning bezichtigt en laat eventueel een bouwkundige keuring uitvoeren.

Mijn Buitenplaats

Download onze aan- en verkoopstrategie brochure

Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.

Mijn Buitenplaats