Mijn Buitenplaats

Bijzonder wonen in Friesland


We kennen ze allemaal, de huizen waar de dokter woonde, de dominee, de notaris of de hoofdmeester. Die bewoners bepaalden ook de naam: pastoriewoning, schoolmeesterswoning. Ze waren niet alleen vroeger beeldbepalend, ook nu zijn ze vaak de blikvangers in hun dorp.

  1. Bijzonder Wonen In Friesland

4 juli, 2023

Deel pagina

Mijn Buitenplaats

Beke Hendriksma

1 min leestijd

De bewoners zijn inmiddels wel veranderd. De groep mensen die voor zo’n woning kiest is heel divers: van mensen uit het dorp tot ‘import’. Van handige klussers die zelf aan de gang gaan, tot mensen met een ruimere beurs die het een en ander kunnen uitbesteden. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben is historisch besef en de passie die ze voor hun huis hebben.

Een aantal van hen vindt elkaar in de ‘Vereniging Neo-Klassicistisch Wonen Friesland’. Deze vereniging heeft een website (www.pastoriewoning.nl) waar de leden foto’s, geschiedenis en wetenswaardigheden over hun neoclassicistische huis delen. Deze architectuurstroming was een reactie op de weelderige Barok- en Rococoperiode en wordt gekenmerkt door een hernieuwde interesse in de klassieke oudheid.

Kenmerken van een neoclassicistische woning zijn o.a.:

  • Bouwperiode tussen 1840 en 1900

  • Middengang met aan weerszijden kamers

  • Een vierkant of rechthoekig grondplan

  • Vooruitspringende, oprijzende en rijk versierde middenpartij

  • Schilddak met (blauwe) pannen, met twee of vier schoorstenen

  • Rijk geprofileerde kroonlijst

Mijn Buitenplaats Makelaardij heeft al verschillende van deze woningen in de verkoop gehad. Op het moment een wel heel bijzondere: een schoolmeesterswoning plús school, in het buitengebied van Tijnje. Een prachtige combinatie van landelijk én bijzonder wonen!

Mijn Buitenplaats

Download onze aan- en verkoopstrategie brochure

Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.

Mijn Buitenplaats