Mijn Buitenplaats

Snijboontjes van 60 jaar oud


Heb jij ook groenten en fruit over uit eigen tuin? Als je ze weckt, kun je je oogst maanden tot jaren bewaren.

  1. Snijboontjes Van 60 Jaar Oud

4 juli, 2023

Deel pagina

Mijn Buitenplaats

Beke Hendriksma

2 min leestijd

Wie kent niet de verhalen van de decennia-oude weckflessen die tevoorschijn kwamen bij het opruimen van de kelder van beppe en waarvan de inhoud nog prima smaakte? Precies 😀

Wist je dat ‘wecken’ eigenlijk ‘appertisatie’ zou moeten heten? En dat het op de Unesco werelderfgoedlijst van immaterieel erfgoed staat? Deze culinaire traditie is weer helemaal hip, maar bestaat al ruim tweehonderd jaar. Napoleon Bonaparte loofde in 1800 een prijs uit aan degene die een methode bedacht om voedsel langer te bewaren. De bevoorrading van zijn troepen met vers voedsel was vooral tijdens veldtochten namelijk een groot probleem. Legerarts Nicolas Appert ging aan de slag en kwam met de oplossing die wij nu wecken noemen. Vlak voor zijn dood verkocht hij zijn methode. Na veel omzwervingen kwam deze terecht bij Johann Weck, die vervolgens rond 1900 de weckfabrieken oprichtte.

Hip en handig

Wecken is het bewaren van voedsel in glazen potten of flessen. Verhitting doodt de micro-organismen die bederf veroorzaken. Het vacuüm dat ontstaat bij het afkoelen zorgt ervoor dat je het voedsel lang kunt bewaren. Je gebruikt geen conserveringsmiddelen. Het is kostenbesparend, ook als je zelf geen moestuin hebt, maar seizoensgroenten uit de winkel gebruikt. Je kunt de producten langer bewaren dan in de vriezer en hoeft ze niet eerst te ontdooien wanneer je ze wilt eten. Daar staat tegenover dat wecken wel meer tijd vraagt dan invriezen.

Meer dan je denkt

Bijna alles wat je vooraf kunt bereiden, kun je wecken. Het wecken van fruit en groenten is het meest bekend, maar ook tomatensaus en soep kun je wecken en zelfs maaltijden, brood, cake, vlees en vis. Je hebt er een speciale weckketel voor nodig (evt. elektrisch), of een grote kookpan. Er bestaan ook speciale ‘pressure canners’, een superversie van een normale snelkookpan. Het schijnt dat meneer Appert destijds zelfs een heel schaap heeft geweckt! Stel je die pan eens voor, en de pot waar het schaap daarna in belandde...

Mijn Buitenplaats

Download onze aan- en verkoopstrategie brochure

Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.

Mijn Buitenplaats