Zomer tuintips

Gras is de lastigste plant in de tuin
Bij welke zomerse bbq in de tuin gaat het er níet over: het gazon? Precies. Een lastig plantje is het! En al doe je nog zo je best, het onheil heb je niet altijd in de hand. Gele plekken en loszittende graszoden? Dat zou heel goed door de larven van langpootmuggen (emelten) en meikevers (engerlingen) kunnen komen. Die kunnen flinke schade toebrengen aan uw grasmat.

Emelten komen in het voorjaar en najaar voor. Ze leven in de grond en komen ’s nachts boven om de groene delen van planten te eten. U kunt zelf eenvoudig nagaan of ze ook in uw tuin zitten. Leg ’s avonds een stuk zwart landbouwplastic van ongeveer 1m² op het gras. ’s Nachts kruipen de larven uit het gazon tegen het plastic aan.

Engerlingen zijn de larven van de mei-, juni- en rozenkevers. Ze leven tot hun ontpopping in de grond en eten de wortels van het gras.  Tussen juni en november ontstaat de meeste schade. Bestrijding kan op een natuurlijke manier met nematoden (bodemaaltjes). Chemische middelen zijn er ook, maar pas dan op met (loslopende) konijnen e.d.

Gerelateerde afbeelding

De diepte in kijken
Herkent u dat, troebel water in de vijver? Overmatige planten- of algengroei is vaak de oorzaak. Probeer eens om regelmatig enkele kuubs vijverwater (afhankelijk van de grootte van de vijver) door leidingwater te vervangen. De ervaringen hiermee zijn prima en de kosten aanmerkelijk lager dan voor chemische middelen. Doe het niet in allemaal in een keer, want anders koelt het water te veel af. Het water uit de vijver kunt u mooi hergebruiken om de tuinplanten water te geven. Voer in de zomer geen andere werkzaamheden uit in uw vijver, daar zijn de maanden september/oktober en april beter geschikt voor.

Leef je uit met clematissen
Een clematis is een fijne tuinplant voor een muur, schutting of pergola. Er is volop keus in bloeiperiode, kleur en grootte van de bloem. De kleuren variëren van wit, roze, rood tot blauw en violet. De bloemen kunnen ster- of schaalvormig zijn en enkele centimeters tot meer dan 20 cm groot zijn.

De bloeiperiode loopt uiteen van mei tot september. De allervroegste, zoals de Clematis montana, zijn allemaal kleinbloemig. Snoei clematissoorten die bloeien vóór 21 juni, na de bloei. Soorten die bloeien na 21 juni kunt u in het voorjaar snoeien (bijv. Clematis tangutica).

Stempel Mijn Buitenplaats