Voorjaarsschoonmaak voor de tuin

Voorjaarssnoei

Direct na de bloei kunt u voorjaarsbloeiers als Forsythia, Ribes, Kerria en winterjasmijn snoeien. U kunt daarbij ook enkele oude takken vlak boven de grond weghalen om een mooie struik met jonge takken te houden. Zomer- en herfstbloeiende heesters kunnen nu gesnoeid worden. Bijv. de vlinderstruik, kornoelje en pluimhortensia. Verwar deze niet met de meest bekende hortensiasoort, de bol- of boerenhortensia (H. macrophylla) , want die bloeit juist op het zijhout van de meerjarige takken. Met het snoeien van buxus kunt u het beste wachten tot na de IJsheiligen. Snoei op een koele en bewolkte dag om verbrandingsverschijnselen te voorkomen.

IJsheiligen

Het begrip IJsheiligen staat voor de naamdagen van een aantal katholieke heiligen. “Voor ijsheiligen de bloempotten buiten, veelal kun je er dan naar fluiten”. Dit gezegde uit de volksweerkunde slaat op de periode van 11 mei tot en met 14 mei. Deze dagen worden gezien als de grens tussen de periode met mogelijk nachtvorst en zomers weer. Dek vorstgevoelige planten af met kartonnen dozen of omgekeerde grote bloempotten. Een parasol of grote paraplu eroverheen zetten kan ook. Na IJsheiligen neemt de kans op nachtvorst sterk af.

Narcissen, tulpen en hyacinten

Verwijder uitgebloeide narcissen en tulpen. Dat voorkomt dat de plant al zijn energie in de zaadvorming steekt. Die energie kan de plant beter besteden aan de nieuwe bloemknoppen van volgend jaar. Laat het blad rustig afsterven. Haal de uitgebloeide bloemstengels uit de hyacinten. Laat de planten staan tot het blad helemaal is vergeeld. Rooi dan de bollen en bewaar ze droog tot het najaar.

Borders

Het weghalen van oude stengels en plantenresten van vorig jaar ruimt flink op. Daarna is het goed om de borders te spitten en te bemesten. Pas wel op dat u geen wortels beschadigt. U kunt ook de vaste planten scheuren of verplanten die na mei bloeien.

Gazon

Gras begint weer te groeien vanaf 6° C. Verticuteren kan vanaf (half) april. Met een verticuteerhark of verticuteermachine doorsnijdt u de wortels en verwijdert u alle mos, afgestorven gras en maairesten uit het gras. Dit stimuleert het ‘uitstoelen’ van het gras en brengt lucht in het gazon. Schrik niet van de kale plekken die er eerst ontstaan, dat is eenvoudig op te lossen door graszaad bij te zaaien en te bemesten. Laat ook de maaimachine nog even nakijken en de messen slijpen.

Stempel Mijn Buitenplaats