Een mooie tuinvijver is een lust voor oog en oor

Om in het voorjaar weer volop plezier te beleven aan het planten- en dierenleven, is het herfstonderhoud erg belangrijk. Dat voorkomt bodemverzuring en gaat algengroei tegen. En dat is nodig, want anders krijgen uw vissen en zuurstofplanten het moeilijk.

Haal afgestorven planten uit de vijver, deel pollen die te groot geworden zijn en dun dicht begroeide (moeras)delen uit. Snoei niet té veel en laat ongeveer twee derde deel intact. Dan houden de vissen ook voldoende schuilplaatsen over. Een net spannen over de vijver is handig om ervoor te zorgen dat er geen afvallend blad in komt. Een paar keer per week met een hark of schepnet aan de slag gaan kan natuurlijk ook.

In de winter hoeft u niets meer te doen aan onderhoud, behalve ervoor te zorgen dat de vijver niet dichtvriest. In tuincentra zijn kant en klare ijsvrijhouders te koop, maar een bos riet of takken werkt net zo goed. Zet die er wel op tijd in, want het hakken van een wak zorgt voor drukverschil en dat overleven uw vissen waarschijnlijk niet. Toch overvallen door de vorst? Geen man overboord, gebruik dan kokend water om een gat te maken.

Stempel Mijn Buitenplaats