Nieuweweg 2 Koudum

Landhuis te koop: volledige privacy en toch midden in het dorp

De klok luidt: tijd voor het avondeten, de kinderen komen tevoorschijn uit hun verstopplekken.
De klok luidt: de lunchpauze is voorbij, het middagdeel van de cursus gaat van start.
De klok luidt: het bezoekuur begint.
De klok luidt: de nieuwe gasten van de bed & breakfast krijgen een hartelijk welkom.

Een paar voorbeelden van de gebruiksmogelijkheden van landhuis Klein Beuckenswijk in Koudum. En die klok? Die is er echt. In een klein klokkentorentje op het dak van de uit 1885 daterende woning. Zie het maar als een leuke verrassing. En verrassingen, die hebben woning, aanbouw en bijgebouwen nog meer voor u in petto.

Tussen de oogharen
Het oorspronkelijke huis bevat tal van sfeervolle details: binnen-blinden in de eetkamer, een levensboom in de voordeur, houtsnijwerk in de dakkapel, makelaars op het dak. Zelfs de convectieroosters en de trapleuning zijn een lust voor het oog. De ruime woning beschikt over veel kamers, op drie niveaus. Dat geeft tal van mogelijkheden voor een invulling met verschillende functies en indelingen. Om u hiervan een idee te geven, hebben we alvast een voorschotje genomen op uw fantasie. Van verschillende kamers in het huis hebben we met foto’s artist impressions gemaakt. Deze laten zien hoe een ruimte een heel nieuwe uitstraling krijgt door een andere sfeer, indeling of functie te creëren. Deze grootformaat foto’s staan in de woning. Verschillende indelingsvarianten hebben we eveneens gemaakt. Alles kunt u op uw gemak bekijken tijdens een bezichtiging. Het brengt u ongetwijfeld op nog heel andere ideeën!

Vooruitziende blik
Klein Beuckenswijk ligt midden in het dorpscentrum van Koudum, op loopafstand van de winkels. De villa met aangebouwde vleugel is gelegen op een perceel van 3.690 m2. De majestueuze bomen, de grote kavel en de statige woning met bijgebouwen vormen samen een voornaam geheel. Het huis heeft drie woonlagen, waaronder een souterrain. De kavel loopt naar achteren toe sterk af en daardoor ligt ook het souterrain op maaiveldniveau. Volop licht dus overal. De aanbouw die dienst deed als dierenartspraktijk stamt uit 1986. Met de bouw is er met vooruitziende blik voor gezorgd dat de scheidingsmuren in dit deel van de woning niet dragend zijn. U hebt dus alle vrijheid om deze ruimte geheel naar eigen behoefte opnieuw in te delen. Dat maakt het pand geschikt voor diverse toepassingen en functies, zoals praktijk- of cursusruimte, atelier, kantoor etc.

Koudum ligt in het Friese Merengebied en bij de bossen van Gaasterland. Met de boot zijn alle Friese wateren en ook de rest van Nederland bereikbaar. De winkelvoorzieningen van Koudum liggen op loopafstand. Bolsward is binnen 20 autominuten bereikbaar, Sneek binnen 30 minuten en Leeuwarden binnen drie kwartier. In hartje Amsterdam zit je in anderhalf uur.

Indeling woning
Zowel de voordeur als de achteringang zijn gelegen op maaiveldhoogte, maar de achterdeur ligt een verdieping lager. Dit komt door het niveauverschil in de kavel en dat zorgt voor een verrassende indeling van de woning. De voordeur met levensboom en spionnetje geeft toegang tot de hal, met aan weerszijden woonkamers. Authentieke details zijn hier de  houten vloeren, en de blinden aan de binnenzijde van de ramen, destijds aangebracht bij de bouw ter bescherming tegen de kou. Inmiddels zijn de ramen vervangen door dubbele beglazing waarbij de blinden in ere zijn gelaten.  In de ruimte tussen de blinden en de ramen bevinden zich de zogeheten kozijnkasten. Later zijn de balkenplafonds en convectorroosters in ere hersteld om de authentieke details weer terug te brengen. Op dit niveau bevinden zich verder een werk- of slaapkamer, badkamer en toilet. Een van de woon-/kamers geeft toegang tot het royale dakterras dat boven de aanbouw is gelegen.

De trap naar beneden leidt naar het souterrain. Dit is een volwaardige woonlaag met woonkeuken, provisiekamer, slaapkamer, toilet en twee bijkeukens. Ook de cv-installatie bevindt zich op dit niveau. De keuken is voorzien van inbouwkasten, is in 2014 grotendeels verbouwd en heeft een prachtig uitzicht op de grote tuin met prachtige oude bomen. Op de derde woonlaag (eigenlijk de eerste verdieping), bevinden zich vier slaapkamers, een eenvoudige badkamer een veel vaste kasten/bergruimte. Op het niveau van het souterrain is de woning op twee plaatsen verbonden met de aanbouw. Op de begane grond is er eveneens een verbinding.

Indeling aanbouw
In 1986 is de aanbouw gerealiseerd. De voormalige dierenartspraktijk bestaat op souterrain niveau uit:

 • Entree
 • Halfronde wachtruimte
 • Receptie/kantoorruimte
 • Toilet
 • Werkkamer
 • Drie spreek- en onderzoekskamers met ieder een keukenblokje

Boven de voormalige praktijkruimte (dus eigenlijk de begane grond van de aanbouw) is een ruime woon-/eetkamer gesitueerd en een groot dakterras. Openslaande deuren geven toegang tot dit terras.

Bijgebouwen
De garage van de woning is voorzien van een echte ‘trochreed’. Door deze ‘trochreed’, oftewel ’doorrit’, is het mogelijk om van de voorzijde van de woning eenvoudig naar de achterzijde de tuin in te rijden met bijvoorbeeld een auto, caravan of tractor/grasmaaimachine.

Aansluitend aan deze garage is een tweede garage gerealiseerd, die verlengd is met een deel waarin stallen zijn gebouwd. Beide hebben een zolder. In de tuin zijn verder een vrijstaande schuur/tuinhuis en een houtopslag aanwezig.

Bijzonderheden

 • Aanbouw/praktijk met eigen voorzieningen en ingang
 • Klokkentorentje met werkende klok
 • Deels dak-, muur-, vloer-, dakisolaite
 • Kunststof kozijnen beneden (voorzijde). De kunststof kozijnen zijn binnen de originele hardhouten kozijnen geplaatst waardoor de authentieke uitstraling bewaard is gebleven. Boven hardhout kozijnen met enkel glas
 • CV-installatie Radson (1992)
 • Glas in lood dubbel glas
 • Binnen blinden
 • Deels hout- en betonvloeren
 • Paneeldeuren
 • Balkenplafonds
 • Bliksemafleider
 • Regenwaterput
 • Portiek
 • Levensboom voordeur
 • Estriken in bijkeuken
 • Krachtstroom
 • Septic tank t.b.v. paardenstal
 • Twee schoorstenen
 • Veel vaste kasten
 • Gesitueerd in het centrum van Koudum

Bestemming ‘woondoeleinden 2’ (aan huis gebonden beroepen, kleinschalige bedrijfsactiviteit)

In geval van een aanpassing van de functie van de woning is een toets aan het bestemmingsplan de verantwoordelijkheid van de koper. Hetzelfde geldt voor een bouwkundig onderzoek om een eventuele wijziging van de inrichting te onderbouwen.

Kenmerken.

Vraagprijs:VERKOCHT
Woonoppervlakte:384m²
Inhoud:1812m³ (hoofdgebouw 1505 m³/bijgebouw 307m³)
Perceelgrootte:3680m²
Bouwjaar:Circa 1885
Garage:2
Slaapkamers:5
Badkamers:2
Externe bergruimte:2
Verwarming:Radson 1992
Isolatie:Deels dak-, muur-, vloer-, glasisolatie
Aanvaarding:In overleg

Ja, ik heb interesse.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De Tike

Harmsreed 5 De Tike

€ 425.000,- k.k.

Bumawei 23 Westergeast

Verkocht onder voorbehoud
Tijnje

De Wispel 6 Tijnje

€ 695.000,- k.k.
Easterwierrum

Doarpsstrjitte 15 Easterwierrum

€ 699.500,- k.k.
Beetsterzwaag

Helomapark 6 Beetsterzwaag

€ 1.175.000,- k.k.