Open Huizen Dag: hoe hou je het overzicht?

Heb jij ook besloten je huis te koop te zetten? Of ben je juist bezig met de zoektocht naar je droomhuis? Dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat de huizenmarkt echt helemaal uit het dal is geklommen. Hier en daar dreigt zelfs al krapte! Kopers en verkopers zijn weer volop in beweging en de verwachting is dan ook dat de Open Huizen Dag van 30 september veel (potentiële) kopers op de been brengt.

Spannend voor de verkopers én voor de kopers! Hoe bereid je je voor op zo’n dag? Op internet zijn diverse checklists te vinden. Ik wil graag twee heel andere punten belichten.

Voor de koper
Natuurlijk heb je je eisen- en wensenlijstje klaar liggen: aantal slaapkamers, ligging van de tuin, dorp of stad, nieuwbouw of opknapper. Kortom, je weet wat je wilt. Totdat je een huis ziet dat niet aan je lijstje voldoet, maar waar je toch heel blij van wordt!

En dan?

Je verstand werkt op volle toeren en je gevoel ook. Je weet het niet meer.
Geen paniek. Je bent niet de enige!

Regelmatig kopen mensen naar volle tevredenheid een heel ander huis dan je zou verwachten op grond van hun oorspronkelijke wensenlijst. En daar is niks mis mee. In hun zoektocht stuiten ze bijvoorbeeld op zaken waar ze eerder niet aan gedacht hadden. Ze gaan opnieuw nadenken en scherpen hun wensen aan. Dat is een normaal proces, waarin steeds duidelijker wordt wat je wilt en wat je niet wilt. Wees je dus bewust van je lijstje, maar luister ook naar je buikgevoel. Misschien zijn er dingen waar je nog even wat langer over na moet denken. En als je eruit bent, pas je je lijstje aan.

Voor de verkoper
Heb je eenmaal de beslissing genomen om je huis te koop te zetten, dan wil je ook zo gauw mogelijk duidelijkheid. Je doet dus het liefst zaken met kopers die snel kunnen beslissen. Kopers die al bij de bank geweest zijn en precies weten wat ze kunnen lenen. Kopers die hun eigen huis al hebben verkocht, kopers die geen behoefte hebben aan een bouwkundig onderzoek. Het is goed om op dit soort zaken te letten, want ze kosten tijd. Daarnaast is er ook sprake van een gunfactor. Met sommige mensen klikt het gewoon beter en ben je bereid even wat langer te wachten omdat het je een fijn gevoel heeft dat je huis ‘in goede handen’ komt. Ook daar is niets mis mee, als je die beslissing maar bewust neemt.

Op deze dag kun je tussen 11.00 en 15.00 uur zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Een goede kans om je breed te oriënteren.

Een goede Open Huizen Dag gewenst!

Deelnemende woning aan de Open Huizen Dag: http://mijnbuitenplaats.nl/woning/straatweg-25-follega/

21 september 2017

 

Stempel Mijn Buitenplaats