Er komt een nieuw energielabel voor woningen per 1 juli 2020. Wat gaat er gebeuren?

Waarom?

De minister van Binnenlandse Zaken vindt dat de nauwkeurigheid van de energietransitie van uw huis steeds belangrijker wordt. Het huidige energielabel voorziet hier niet in.

Wat komt eraan?

De minister wil het huidige energielabel uitfaseren en alle nieuwe energielabels per 1 juli 2020 via een uitgebreide systematiek bepalen. De huidige labels blijven 10 jaar geldig, waardoor de aanpassing alleen van toepassing is voor huizen die verkocht worden zonder dat er een geldig label is.

Dat wordt duurder

Doordat de expert op locatie moet komen zal de verkoper meer kosten moet maken. Het huidige label kost hooguit een paar tientjes. Volgens de Vereniging Eigen Huis moet u straks minimaal rekenen op € 200,-.

Door de strengere eisen zal de keuring van de energieprestatie nauwkeuriger worden uitgevoerd. Voordeel: een hoog energielabel is moeilijker vast te stellen en is dus waardevoller.

Advies

Wanneer u van plan bent u huis binnenkort te verkopen dan kunt het oude label nog tot 1 juli 2020 aanvragen en gaat dan tien jaar mee. Vraagt u na 1 juli 2020 het energielabel aan dan is het belangrijk dat u alvast informatie (bewijs) over de energieprestatie van uw huis gaat verzamelen.

Vraag hier uw energielabel aan

Stempel Mijn Buitenplaats