Herengrachtengroen of Theekoepelcrème

Hoe je je woning inricht en welke kleuren je kiest, is heel persoonlijk. Maar als je huis een woonboerderij is, komt daar nog een aspect bij: de historie. Laat je het balkenplafond weer schitteren, breng je de bedsteden terug in hun oorspronkelijke staat? En hoe zit het met kleuren en materialen? Zie je graag de gehoute paneeldeuren terug, schilder je de buitenkozijnen Herengrachtengroen of kies je liever voor Theekoepelcrème? Er zijn veel keuzes te maken en gelukkig is er tegenwoordig veel deskundigheid op dat gebied te vinden. Ook in onze provincie.

Kleuren van vroeger
De Boerderijenstichting Fryslân geeft onder meer advies over restauratie en onderhoud en besteedt aandacht aan vakwerk voor traditionele boerderijen, zoals schilderwerk. Ook bestaat er een kleurenwaaier die de Nederlandse ‘kleurgeschiedenis’ in boerderijen en woningen en boerderijen laat zien. Natuurlijk blijft ook hier het uitgangspunt dat je de kleuren die je kiest zelf mooi moet vinden! Maar ik zie om me heen dat de kans groot is dat je gegrepen wordt door het vakmanschap van vroeger, wanneer je aan de slag gaat in je woonboerderij.

Vakmanschap
Laatst sprak ik iemand die bij het verwijderen van het zachtboard dat een van de vroegere bewoners had aangebracht, een prachtige okerkleur tegenkwam, nog met de handtekening van de schilder erin! Het was de aanleiding om uit te zoeken welke kleuren vroeger nog meer in de boerderij werden toegepast en of ze die in bepaalde ruimten weer konden gebruiken.

Terugkeer van een ambacht
In diezelfde boerderij waren ook nog gehoute paneeldeuren aanwezig. Wanneer je je niet kon veroorloven gebruik te maken van duurdere houtsoorten zoals eiken, liet je deze door de schilder imiteren. Ook marmer werd op deze manier nagemaakt (‘marmeren’) en zandsteen en hardsteen eveneens. Dit bijzondere ambacht dreigde te verdwijnen, maar inmiddels zijn er gelukkig weer schilders die deze kunst beheersen.

oktober 2017
Stempel Mijn Buitenplaats