Wat extra zekerheid kan geen kwaad

Verborgen gebreken: een term waar huizenkopers én  -verkopers wel eens zenuwachtig van worden. Iedereen kent de gruwelverhalen van de verzwegen lekkage of de nooit ontdekte zwam onder de vloer, met hoge herstelkosten als gevolg. Hoe bang moeten we er eigenlijk voor zijn? En belangrijker nog: kunnen we dit soort ellende voorkomen? Daarin hebben koper én de verkoper beide hun verantwoordelijkheid.

Zichtbare scheuren
De verkoper heeft een meldingsplicht en moet alle aanwezige gebreken melden aan de (aspirant) koper. Wat kopers zelf hadden kunnen ontdekken, valt niet onder de meldingsplicht, bijvoorbeeld duidelijk zichtbare scheuren in de muren. Op zijn beurt moet de koper de staat van een woning onderzoeken. Dat is de onderzoeksplicht. Dat onderzoek kun je zelf doen, er zijn handige checklists voor beschikbaar, maar je kunt ook een bouwkundige inschakelen. Deze zet zijn bevindingen in een keuringsrapport. Zeker bij een oudere woning geeft dat meer zekerheid.

Goede informatie  
Het geven van de juiste informatie is een belangrijke taak van een makelaar. Ik neem dan ook altijd ruim de tijd om dit soort onderwerpen te bespreken. Wie nog wat meer zekerheid wil, kan die bouwkundige keuring combineren met een verzekering. Mochten er dan binnen de afgesproken termijn nog zaken aan het licht komen, dan vergoedt zo’n  verzekering de schade op basis van het bouwtechnisch rapport dat er aan ten grondslag ligt. Wees gerust, ik verkoop zo’n verzekering niet en heb ook geen banden met verzekeraars, maar ik wil mijn klanten graag wijzen op de mogelijkheden rond dit belangrijk onderwerp.

 

mei 2017
Stempel Mijn Buitenplaats