Mijn Buitenplaats

Wie kent de bleek nog?


Als je liever dauw hebt dan diesel, ben je vaak ook een tuinliefhebber. Hoe jouw tuin eruit ziet bepaal je helemaal zelf. Er is keuze genoeg en alles kan, of je nu houdt van kleurige bloemen, wuivende grassen, een strak groen gazon of een moestuin.

  1. Wie Kent De Bleek Nog

4 juli, 2023

Deel pagina

Mijn Buitenplaats

Beke Hendriksma

2 min leestijd

Vroeger werkte dat anders. In de tijd waarin de boerderijen werden gebouwd zoals Mijn Buitenplaats die regelmatig mag verkopen, deed smaak er niet zoveel toe. Nuttig moest iets zijn, niet per se mooi. Alles op, in en rond een boerderij had een functie. Ook de bomen en dus ook de tuin.

Netjes en schoon

Het erf van een boerderij bestaat traditioneel uit ‘voor’ en ‘achter’. Voor zwaaide de boerin de scepter, achter de boerderij regeerde de boer. Voor het huis had je weliswaar de tuin, maar bloemen zag je daar in het begin niet. Wortels, rode biet, boerenkool, witte kool, prei, bonen, uien en aardappelen werden er verbouwd. De groenten in simpele rechthoekige bedden, de aardappelen op een groter stuk grond, en alles moest er van de weg af netjes uitzien. Daarom lag ook de bleek aan de voorkant. Wie de witte was te bleken legt in de zon, is vast en zeker heel proper!

Traditionele boerenbloemen

Toen het economisch beter ging, werd de sierfunctie van de tuin belangrijker. De bloemen stonden eerst in de moestuin, netjes op een rij in dezelfde rechthoekige bedden als de groenten. Later verschoof de moestuin naar de zijkant van de boerderij en kwam de siertuin prominent aan de straatkant te liggen. In geometrische bloemperken tussen grind of gras zag je zomerasters, afrikanen, goudsbloemen, begonia’s, pioenrozen, Oost-Indische kers, flox en dahlia. Als er ook een boomgaard was, lag die vaak naast of achter de boerderij.

Boerderijtuin

Van een boerderijtuin wist je vroeger dus precies wat je kon verwachten. De tegenwoordige boerderijtuinen zien er meestal heel anders uit, waardoor ze vaak ook niet meer een relatie hebben met de historie of met de omgeving. Als je die aspecten wel terug wilt zien in je boerderijtuin, kun je in je ontwerp rekening houden met de architectuur van de boerderij, de karakteristieke stijlkenmerken, de verhoudingen, keuze van materiaal, traditionele bomen- en plantensoorten en de overgang met het omliggende landschap. Op die manier ontstaat er een eenheid tussen boerderij, erf, tuin en landschap.

Mijn Buitenplaats

Download onze aan- en verkoopstrategie brochure

Een handboek vol praktische tips bij de aan- en verkoop van een huis.

Mijn Buitenplaats